ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salariații cu regim de activitate redus pot beneficia de ajutor din partea statului

14:15 | 30.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Salariaţii cu regim de activitate redus pot beneficia de ajutor din partea statului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), prevederile sunt aplicate pentru angajatorii care au stabilit regim de activitate redus pentru salariați. Regimul de activitate redus se aprobă de către angajator în mod unilateral sau cu acord scris al salariaților vizați. Formularul de solicitare a angajatorului este recepționat de către ANOFM prin conexiunile cu Ghișeul unic de raportare electronică – raportare.gov.md, prin intermediul platformei guvernamentale MConnect.

În baza formularului de solicitare și a declarației angajatorului, ANOFM emite decizia de acceptare sau refuz al regimului de activitate redusă. Ulterior, solicitarea angajatorului și decizia de acceptare sau refuz al regimului de activitate redusă emise se înregistrează în Registrul electronic, în sistemul informațional automatizat al ANOFM.

Cuantumul lunar al ajutorului pentru salariații cu regim de activitate redusă se calculează în regim automatizat prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică. Pentru salariații cu regim de activitate redusă pe zi, acesta nu poate fi mai mare de 50% din cuantumul salariului mediu pe economie pe zi, prognozat pentru anul în curs.

Cu referire la plata ajutoarelor, angajatorul este obligat să transfere, în termen de 10 zile calendaristice de la data recepționării plăților de la Agenția, sumele integrale ale ajutoarelor către salariații plasați în regim de activitate redusă. Evidenţa și raportarea privind plăţile ajutorului achitat se efectuează de către ANOFM. Totodată, controlul asupra corectitudinii stabilirii de către angajator a regimului de activitate redusă este realizat de către Inspectoratul de Stat al Muncii.

Pentru mai multe informații, persoanele pot telefona la Centrul de apel al ANOFM - 0 8000 1000 sau se pot adresa la cea mai apropiată subdiviziune a agenției: https://anofm.md/ro/subdiviziuni.

img23004358

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!