ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

14:40 | 30.05.2023 Categorie: Comunicate

Înalți reprezentanți ai FMI și ai Băncii Mondiale, miniștri de finanțe și guvernatori ai băncilor centrale din 16 țări s-au reunit la Tivat, Muntenegru 

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, împreună cu Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, dl Octavian Armașu, au reprezentat Republica Moldova la IMF/WB Constituency Meeting 2023, organizată de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional în Muntenegru, în perioada 25-26 mai curent. Evenimentul a fost găzduit de Ministerul Finanțelor și Banca Centrală a Muntenegrului.

În cadrul evenimentului au fost organizate două panel-uri de discuții în care s-au dezbătut problematici privind migrația și stabilitatea economică.

Panelul privnd migrația a fost moderat de către ministra Veronica Sirețeanu, iar în calitate de co-vorbitori au fost Xavier Devictor, director la Banca Mondială, Ekaterine Guntsadze, ministrul adjunct de finanțe din Georgia, Anita Bezhoska, guvernatorul Băncii Naționale din Macedonia de Nord și Sergii Marchenko, ministrul Finanțelor din Ucraina. Participanții au vorbit despre economia țărilor care găzduiesc migranți și refugiați, și impactul migrației asupra capitalului uman ca unul dintre determinanții pe termen lung ai potențialului de creștere în economiile țărilor gazdă.

Tot în cadrul reuniunii, ministra Veronica Sirețeanu a avut o întrevedere cu șeful Departamentului European al Fondului Monetar Internațional (FMI), Alfred Kammer. Discuțiile au vizat situația economică actuală din Moldova, calendarul bugetar și prioritățile pe termen scurt ale Ministerului, precum rectificarea bugetară pe anul curent și politica fiscală pe anul următor.

Extinderea cooperării și dezvoltarea de noi parteneriate a constituit subiectul discuțiilor cu Christiaan Rebergen, ministrul adjunct al finanțelor din Olanda și echipa acestuia, și cu Ronald de Swert, consilier general din cadrul Trezoreriei din Belgia.

Cu oficialii de la Ministerul Finanțelor din Olanda s-a discutat despre fortificarea asistenței pe dimensiunea de educare financiară și comunicare, și respectiv extinderea colaborării stabilite prin Memorandul și Acordul de parteneriat dintre cele două instituții, iar cu reprezentanții din Belgia s-a discutat posibilitatea dezvoltării unui parteneriat și preluarea de experiențe și bune practice pe dimensiunea ce vizează procesul de planificare bugetară, managementul datoriei, investiții publice și evaluarea proprietăților.

La evenimentul de la Tivat au participat peste 100 de delegați din 16 țări membre ale circumscripției (Armenia, Bulgaria, Belgia, Cipru, Georgia, Croația, Israel, Luxemburg, Macedonia de Nord, Moldova, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Țările de Jos, România, Andorra și Muntenegru), printre care înalți oficiali ai FMI și ai Băncii Mondiale, precum și miniștri de finanțe și guvernatori ai băncilor centrale.

Aceste întâlniri reprezintă o oportunitate excelentă pentru țările membre ale circumscripției de a discuta cu reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale despre perspectivele economice și sprijinul pentru regiune.

Conform principiul rotației, următoarea ședință a Constituentei va avea loc în Republica Moldova, anul viitor în luna iunie. Evenimentul se va desfășura la Chișinău și va fi găzduit de Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!