ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: Mâine întreaga Europă se adună la Bulboaca. Legământul generației noastre este să aducă Moldova în familia europeană și să aducă UE acasă

17:48 | 31.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Mâine, 1 iunie, este o zi importantă pentru Republica Moldova și pentru prietenii și partenerii țării noastre. Mâine vom spune cu mândrie „Bun venit Europa la noi acasă!”. Întreaga Europă se adună la Bulboaca, să discute despre securitate, energie și despre o uniune mai prosperă. Declarațiile au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe susținute în comun cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comunică MOLDPRES.

Șefa statului a menționat că este o onoare pentru țara noastră să fie gazda summitului la care participă 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai Uniunii Europene.

„Moldova are mulți prieteni care sunt alături de noi și ne susțin în aspirația ce unește cetățenii noștri de a construi o Moldovă europeană acasă. Prezența acestor lideri este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singura. Nu este singură, nici vecina noastră Ucraina, care mai bine de un an și trei luni ține piept cu eroism invaziei barbare a Rusiei. Faptul că a doua reuniune a Comunității Politice Europene are loc aproape de granița cu Ucraina, este o dovadă a unei unități tot mai puternice pe continentul european. Țările libere s-au unit pentru a proteja dreptul la viață și libertate a unui popor. Cetățenii noștri s-au unit și ei pentru a fi alături de ucraineni și pentru a spune răspicat că popoarele noastre doresc să trăiască demn, acasă. Și să-și decidă singure soarta. Cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, limbă sau viziune politică, își doresc o viață sigura într-un un stat pașnic și liber. Acest lucru l-au spus hotărât la Adunarea Moldova Europeană din 21 mai 2023. Peste 80.000 de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale și mii de oameni în peste 50 de orașe europene, au spus într-o singură voce, că locul Moldovei este în Uniunea Europeană”, a opinat Sandu.

Președintele a menționat că autoritățile de la Chișinău depun zilnic eforturi intense pentru realizarea reformelor și îndeplinirea celor nouă condiții ale Comisiei Europene. Ea a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul bugetar oferit.

„Salutăm decizia Uniunii Europene, luată ieri, de a sancționa persoanele care amenință democrația și stabilitatea Republicii Moldova. Restricțiile impuse vor preveni încercările lor și ale altor persoane cu intenții similare să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul. Conectarea noastră la Uniunea Europeană este întărită, sunt tot mai multe acorduri și mecanisme la care Moldova aderă. Am devenit parte a mecanismului pentru interconectarea Europei, ceea ce ne va permite să creștem investițiile în modernizarea drumurilor, sectorului energetic și celui digital, să ne îmbunătățim infrastructura și să creștem comerțul cu țările Uniunii Europene. În câteva ore va fi lansată la Chișinău și misiunea de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul politicii de securitate și apărare comună. Ceea ce ne va ajuta să consolidăm sectorul de securitate. Anume aceasta înseamnă parteneriatul cu Uniunea Europeană. Anume, astfel, suntem mai aproape de Europa, anume astfel ne integrăm în Uniunea Europeană. Ne ajutăm reciproc la greu, celebrăm împreună succesele fiecărui membru și suntem tot mai aproape de oamenii dragi din viața noastră. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Legământul generației noastre este să aducă Moldova în familia europeană și să aducă Uniunea Europeană acasă”, a conchis președintele.

img23004407

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!