ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova găzduiește astăzi cel mai important eveniment politic din istoria sa – Summitul Comunității Politice Europene

07:15 | 01.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 1 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova găzduiește astăzi cel mai important eveniment politic din istoria sa – Summitul Comunității Politice Europene (CPE). Circa 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni se reunesc în țara noastră pentru a discuta despre pace, securitate, energetică și conectivitate. Evenimentul este considerat unul istoric, întrucât o reuniune diplomatică de o asemenea anvergură este organizată în premieră în țara noastră, informează MOLDPRES.

Summitul are loc la complexul vitivinicol Castel Mimi, situat în localitatea Bulboaca, care devine pentru o zi „centrul Europei”. Organizarea Summitului în țara noastră a fost calificată de mai mulți oficiali drept o dovadă de susținere a parcursului european al țării noastre și o confirmare că Moldova nu este singură.

Peste 20 de delegații străine au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău în seara zilei de ieri. Printre primii oficiali sosiți se numără președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, șeful diplomației europene Charles Michael, președinții Elveției, Bosniei și Herțegovinei, Azerbaidjanului, precum și prim-miniștrii Georgiei, Portugaliei, Belgiei, Armeniei, Maltei, Luxemburgului, Islandei.

Potrivit agendei evenimentului, la ora 10.00, delegațiile oficiale vor fi întâmpinate la Castel Mimi de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Procedura va dura circa două ore. Ceremonia oficială de începere a evenimentului va avea loc la ora 12.00 și va dura aproximativ 30 de minute. Ulterior, liderii vor face o fotografie comună. Programul va continua cu ședințele grupurilor de lucru. După-amiaza zilei va fi rezervată întâlnirilor bilaterale dintre liderii prezenți la eveniment. 

Autoritățile au comunicat că securitatea evenimentului este asigurată de instituțiile responsabile din Republica Moldova, cu suportul colegilor din alte țări. Măsurile de securitate sunt instalate gradual și au un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni. În această zi, în capitală vor fi impuse restricții de circulație, iar spațiul aerian al țării noastre va fi închis.

Circa 700 de jurnaliști din diferite state vor asigura mediatizarea evenimentului. Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu a anunțat anterior că în cadrul Summitul-ui vor avea loc mai multe acțiuni și anunțuri legate nemijlocit de Republica Moldova. În acest sens, în ajunul Summitului, Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat la Chișinău un acord de liberalizare a tarifelor de roaming, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat un nou pachet de sprijin pentru țara noastră în valoare de circa 1,6 miliarde de euro.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Aceasta întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. Primul Summit al Comunității Politice Europene a avut loc anul trecut la Praga, Cehia, iar următoarea reuniune ar urma să fie organizată în toamna acestui an, în Spania. 

img23004422

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!