ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Cehiei: Summitul CPE este un semnal trimis de toate țările UE că Moldova este importantă pentru Europa

12:53 | 02.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Summitul Comunității Politice Europene (CPE), desfășurat ieri în țara noastră, este un semnal important trimis de toate țările UE prin care s-a spus cu voce că Republica Moldova este atât de importantă pentru Europa. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de către prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, transmite MOLDPRES. 

„Vă mulțumim că ați găzduit cu mult succes acest Summit. A fost un eveniment foarte important pentru întreaga Europă. Este semnificativ faptul că acest Summit s-a produs anume aici, în Republica Moldova, țară care de asemenea este expusă amenințărilor agresiunii rusești. Nu a fost simplu deloc să organizați un eveniment de o asemenea amploare. Ați reușit să gestionați evenimentul cu mult succes. Noi, din partea Cehiei, vă acordăm tot sprijinul pentru a face față amenințărilor legate de agresiunea rusească în Ucraina”, a afirmat Petr Fiala.

Premierul Cehiei a mai declarat că procesul de reformă pe care trebuie să-l parcurgă Republica Moldova este unul comprehensiv și există criterii care trebuie neapărat să fie întrunite, iar „în acest moment UE ar trebuie să deschidă ușa cât mai larg pentru aceste eforturi”. „Nimeni nu se așteaptă ca totul să fie absolut perfect de la bun început, însă desigur pe măsură ce veți avansa spre UE, va trebui să întreprindeți pași concreți pentru toate reformele”, a afirmat Petr Fiala. 

Totodată, oficialul a apreciat că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Cehia devin tot mai puternice și a dat asigurări că țara sa va continua să întreprindă pași concreți pentru a ajuta Moldova în parcursul său de integrare europeană.

„Sprijinim toate eforturile Republicii Moldova direcționate spre implementarea reformelor. Înțelegem că este un proces deloc ușor. Avem relații bilaterale destul de intense în diverse domenii și vom continua să aprofundăm această cooperare. Companiile cehe sunt bine echipate pentru a ajuta Republica Moldova să-și modernizeze forțele apărării. Cunoaștem că Moldova acum este pe cale de a moderniza domeniul apărării și securității. Urmează să fie instalat un nou radar pentru supravegherea spațiului aerian al Republicii Moldova. În august, vom deschide un nou oficiu pentru un atașat militar al Cehiei în Moldova pentru a putea aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul apărării”, a conchis premierul Cehiei

Premierul Cehiei, Petr Fiala, a sosit ieri la Chișinău pentru a participa la Summitul CPE, găzduit în premieră de țara noastră. 

img23004486

img23004486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!