ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MOLDPRES LA FORUM MEDIA: agențiile de presă naționale au un rol decisiv pentru a menține echilibrul între veridicitatea informației și fake -uri

16:24 | 02.06.2023 Categorie: Societate

Sofia, 2 iun. /MOLDPRES/. Agenția Informațională de Stat MOLDPRES reprezintă  Republica Moldova la cea de-a 18-a întâlnire mondială a presei bulgare, organizată de Agenția Telegrafică Bulgară (BTA), ce are loc între 1 și 4 iunie la Kazanlak, orașul care sărbătorește 120 de ani de la fondarea Festivalului Trandafirilor, care adună mii de invitați şi turişti din toate colțurile lumii, transmite MOLDPRES.

Tema ediției din acest an a întâlnirii este „Media și libertatea”. Jurnaliști din 33 de ţări, inclusiv reprezentanţi ai 40 de instituţii media bulgare din 16 ţări, s-au întrunit astăzi la Forumul mondial al presei bulgare, organizat la Kazanlak. La întrunire participă şi reporteri de la agențiile din 12 ţări, inclusiv Republica Moldova, ce colaborează cu BTA. În cadrul forumului, BTA urmează să semneze contracte de cooperare și schimb de știri cu șefii a șase agenții de presă străine.

„Mass-media ar trebui tratată ca o şcoală și statul ar trebui să o susțină. La BTA, lucrăm pe termen lung pentru a asigura accesul facil pentru toate mijloacele de informare în masă la arhive, care conțin știrile din fiecare zi din Bulgaria de-a lungul istoriei de 125 de ani a agenției, deoarece libertatea înseamnă și posibilitatea de a alege şi de învățare a lecțiilor din trecut. Astăzi, Bulgaria este o țară liberă, pentru că noi bulgarii avem posibilitatea de a face alegeri în viața noastră. Aceasta este o oportunitate pe care contemporanii noștri nu o au peste tot în lume și strămoșii noștri nu au avut-o întotdeauna în istorie”, a declarat directorul general al BTA, Kiril Valchev, într-un discurs de salut adresat participanților la cea de-a XVIII-a Întâlnire Mondială a Mass-media bulgară din Kazanlak, în Valea Trandafirilor și Valea Regilor Traci, în cadrul Festivalului Trandafirilor, care este sărbătorit aici de 120 de ani.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Bulgariei, Iliana Yotova, care este de profesie jurnalist, a menţionat că „libertatea de exprimare este fundamentul libertății noastre umane și că este condiția fără de care democrația este imposibilă”. „Și din moment ce democrația este un cuvânt, care astăzi, ca și multe alte cuvinte, este pe cale de golire de conținut, este deosebit de important să ne gândim la ceea ce înseamnă să fii liber, să vorbești şi mai ales la ceea ce vorbești unui public liber”, a spus Yotova.

Prima Întâlnire Mondială a Presei Bulgare a fost organizată la Sofia, în perioada 23-25 ​​mai 2005, la inițiativa Agenției Telegrafice Bulgare.

Agenția Informațională de Stat MOLDPRES a încheiat în martie curent un Acord de colaborare cu Agenția Telegrafică Bulgară (BTA) din Bulgaria. Documentul prevede schimb de experiență şi difuzarea reciprocă a știrilor și produselor informaționale. Agenția Telegrafică Bulgară este o agenția națională de știri din Bulgaria creată în anul 1898. Agenția este o instituție independentă ce are drept scop oferirea informațiilor de actualitate abonaților și cetățenilor Bulgariei. BTA oferă o gamă largă de servicii, printre care: știri din diverse domenii și materiale fotografice. Totodată, instituția lucrează în strânsă cooperare cu agențiile internaționale.

Cor. Lilia Grubîi

img23004495

img23004495

img23004495

img23004495

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!