ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 90 de ani de la nașterea poetului Ion Bolduma

07:50 | 06.06.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Scriitorul Ion Bolduma, supranumit poetul satului moldovenesc, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 6 iunie 1933 în satul Colicăuți, raionul Briceni. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova, pe care n-a absolvit-o. A fost redactor la ziarul ”Moldova Socialistă”, apoi director la Biroul de propagare a literaturii la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Încurajat de poetul Andrei Lupan, publică în 1956 primele poezii în revista ”Nistru”, care atrag atenția cititorilor și criticilor literari prin plasticitatea imaginilor. Este prezent în culegerea colectivă ”Glasuri tinere”, care a apărut în 1959.

Potrivit criticilor literari, pentru poetul Ion Bolduma universul rural a fost un izvor necesar de inspirație poetică. Imaginea satului, chipurile celor dragi, alături de care a copilărit, îl vor urmări pe poet toată viața, iar metafora ”săraci ca două ierni și plânși ca două ape” va rămâne memorabilă pentru mai mulți cititori. Regretatul critic literar Vasile Coroban nota într-un eseu că ”Ion Bolduma este un creator de imagini. Are un neobișnuit simț dramatic și plastic”.

A debutat editorial în 1961 cu volumul ”Patima izvorului”, urmat de cărțile ”Versuri”, ”Zbor de toamnă”, ”Cântare ființării mele”, ”Trestienii”, ”Toboșarii”, ”Casa părintească”, ”Amurguri vezi”, ”Pădureanca, ”Drum de țară”, ”Izvorul”, ”De vorbă cu inima”, ”Scrieri alese” ș.a.

S-a stins din viață la 19 aprilie 1993.

img23004540

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!