ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile moldovenești au condamnat distrugerea barajului de la Kahovka: „Ținta Rusiei asupra infrastructurii critice echivalează cu crime de război”

12:44 | 06.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Autoritățile moldovenești au condamnat distrugerea barajului de la Kahovka aflat în zona controlată de ruși în sudul Ucrainei. În urma incidentului, 80 de localități se află sub riscul de a fi inundate, transmite MOLDPRES.

Șeful statului Maia Sandu a specificat că ținta Rusiei asupra infrastructurii critice echivalează cu crime de război. „Condamn ferm distrugerea barajului Nova Kahovka în această dimineață. Domnule președinte Volodimir Zelenski, suntem pregătiți să oferim asistență ca răspuns la inundații și să sprijinim eforturile de atenuare a impactului”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

„Condamnăm ferm distrugerea deliberată a barajului Nova Kahovka din regiunea Herson a Ucrainei, care pune în pericol civilii și creează noi provocări în întreaga regiune. Rusia trebuie trasă la răspundere. Suntem alături de Ucraina și suntem gata să oferim asistența necesară”, a scris Dorin Recean pe o rețea de socializare.

La rândul său, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a subliniat că Moldova este unită în condamnarea distrugerii îngrozitoare a barajului Kahovka din Herson. „Acest act de barbarie va devasta nenumărate vieți și prezintă riscuri semnificative pentru întreaga regiune. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru toate crimele comise în Ucraina”, a remarcat Nicu Popescu.

Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 kilometri, cu pereți de 18 metri grosime, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka. Construcția reține 18 kilometri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, care este tot sub control rusesc.

Armata Ucrainei a spus că forțele ruse au aruncat în aer barajul. Totodată, agențiile ruse de presă au spus că barajul, controlat de forțele Moscovei, a fost distrus de bombardamente în timp ce un oficial instalat de Rusia a afirmat că a fost un atac terorist – exprimare folosită deseori pentru a acuza Ucraina de un atac.

Foto: twitter.com

img23004556

img23004556

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!