ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a aprobat micșorarea prețului pentru furnizarea gazelor naturale

10:22 | 07.06.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi micșorarea prețului pentru furnizarea gazelor naturale, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici vor achita un tarif de 18 lei și 06 bani pentru un metru cub de gaze. Prețul este cu 38% mai mic decât cel actual.

Potrivit deciziei, „ANRE a constatat existența unor factori obiectivi ce condiționează revizuirea prețului, prioritară fiind reducerea costului mediu anual de procurare a gazului”.

Prezenta hotărârii intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 29 de lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaze.

La începutul acestei săptămâni, Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” a înaintat ANRE o cerere privind micșorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii finali.

În luna iunie, prețul gazului procurat de Moldovagaz de la Gazprom este de 568,15 de dolari pentru mia de metri cubi, față de 660,76 dolari - în luna mai.

Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și de vară.

img23004575

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!