ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Spectacolul „Dosarele Siberiei” va fi prezentat în mai multe localități din țară

13:00 | 07.06.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. În perioada 7 iunie - 6 iulie 2023, Teatrul Național „Mihai Eminescu” organizează Turneul memoriei cu spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, un spectacol comemorare a tentativelor de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice, informează MOLDPRES.

Spectacolul „Dosarele Siberiei”, de regizorul Petru Hadârcă, este realizat după memoriile deportatelor Ecaterina Chele, Margareta Cemârtan-Spânu și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la 10 ani de GULAG. Potrivit directorului instituției, Petru Hadârcă, ideea de a monta „Dosarele Siberiei” a venit după ce a realizat la Radio București câteva spectacole radiofonice consacrate deportărilor. 

Turneul începe astăzi, 7 iunie la Casa de Cultură a municipiului Ungheni. Agenda turneului: Chișinău – 11 iunie;  Bălți – 13 iunie; Hâncești – 14 iunie; Edineț – 20 iunie; Cimișlia – 21 iunie; Rezina – 5 iulie; Chișinău – 6 iulie.

„Foarte puțini dintre martorii oculari care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem  nevoie noi și, mai ales, copiii și nepoții noștri. Avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiți. Vă așteptăm la Casele de Cultură, fiecare spectator este o inimă și o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite, mutilate, umilite în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic. Spectacolul durează 2 ore, vi se pare mult pentru sacrificiul lor?”, se spune într-un comunicat emis de instituție.

Turneul are loc în cadrul proiectului susținut de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii, autoritățile publice locale și Ambasada SUA la Chișinău.

img23004581

img23004581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!