ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Energocom a finalizat negocierea achiziţiilor de gaze pentru această vară

11:29 | 09.06.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Societatea pe Acţiuni Energocom a finalizat negocierile pentru achiziţiile de gaze naturale, destinate consumului din această vară. Despre aceasta a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, directorul interimar al întreprinderii Victor Bînzari, transmite MOLDPRES.

„Am negociat cu doi furnizori – compania elenă DEPA şi încă un agent economic care a dorit să i se păstreze anonimatul. Conform înţelegerilor, nu putem dezvălui mai multe detalii despre preţuri şi volumele licitate, însă putem afirma că companiile contractate sunt serioase, cu o bună reputaţie pe piaţă, care ne-au oferit costurile aproape de aşteptările pe care le aveam”, a spus Bînzari.

Şeful de la Energocom a subliniat că preţurile sunt legate de bursă, iar gazele vor fi stocate în Ucraina. „Contractul cu compania DEPA a fost posibil datorită ministrului Energiei, Victor Parlicov, care a negociat cu reprezentanţii întreprinderii în cadrul vizitei sale în Grecia”, a precizat Bînzari.

Sursa citată s-a referit şi la atacurile asupra SA Energocom şi speculaţiile lansate în spaţiul public referitor la activitatea întreprinderii. „Narativul acestora este legat de faptul că 30 de ani am avut un singur furnizor. În prezent avem stabilite relaţii de colaborare cu 15 companii de pe tot continentul european, de la care putem cumpăra gazele necesare ţării. Acest lucru ne permite să diversificăm rutele de livrare şi să rămânem competitivi pe piaţă”, a estimat Victor Bînzari.

„Suntem conştienţi că am fost, suntem şi vom fi ţinta mai multor atacuri, însă Energocom a avut capacitatea şi posibilitatea să facă faţă mai multor situaţii de criză, când riscam să rămânem şi fără gaze, şi fără energie electrică. Vom continua să ne facem munca onest, astfel încât consumatorii să nu aibă de suportat anumite consecinţe”, a declarat şeful instituţiei.

Ultima achiziţie de gaze contractată de SA Energocom a avut loc în ianuarie curent. Pentru moment, sunt stocate peste o sută de milioane de metri cubi de gaze naturale.

img23004641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!