ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovenești a avut mai multe întrevederi bilaterale la Vilnius

12:27 | 12.07.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. În marja summit-ului NATO de la Vilnius, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut mai multe întrevederi bilaterale cu omologi și alți oficiali prezenți la eveniment, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Printre aceștia sunt: Mircea Geoană (Secretar general adjunct al NATO), Annalena Baerbock (Germania), Catherine Colonna (Franța), Tanja Fajon (Slovenia), Elina Valtonen (Finlanda), George Gerapetritis (Grecia), Margus Tsahkna (Estonia), Luminița Odobescu (România), Péter Szijjártó (Ungaria), Tobias Billström (Suedia), Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir (Islanda), Antony Blinken (SUA), James Cleverly (Regatul Unit), Ilia Darchiashvili (Georgia), precum și cu președinta German Marshall Fund, Heather Conley și un grup de senatori americani.

Oficialii au discutat despre securitatea regională și modalitățile de aprofundare a relației noastre de parteneriat cu NATO și statele membre pentru fortificarea capacităților de apărare a țării noastre. Ministrul Nicu Popescu a vorbit și despre procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană și despre progresele semnificative pe care le-am realizat în implementarea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană.

„Am apreciat noile contribuții ale statelor membre NATO în cadrul Inițiativei pentru Construirea Capacităților de Apărare. Țara noastră este pe deplin angajată să-și consolideze parteneriatele internaționale cu acele țări și organizații care lucrează împreună pentru a readuce pacea în Europa, și pentru a ancora mai ferm ca niciodată Moldova în familia de state europene.

Am salutat declarația finală a statelor membre prin care acestea recunosc progresul nostru în promovarea reformelor și normelor democratice și sprijină procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. La fel, aliații NATO au declarat că vor intensifica sprijinul politic și practic pentru țara noastră, în scopul creșterii rezilienței și securității.

Un alt subiect discutat a fost pregătirea pentru conferința Platformei de Sprijin pentru Moldova care a fost creată la inițiativa Franței, Germaniei și a României, următoare ediție urmând să fie găzduita la Chișinău în luna octombrie a acestui an. Am vorbit și despre mai multe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri, printre care recunoașterea permiselor de conducere și acordurile sociale”, a conchis oficialul moldovean.

Foto: MAEIE

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

img23005550

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!