ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stoltenberg: Liderii NATO au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare de la Războiul Rece

21:00 | 12.07.2023 Categorie: Externe

Vilnius, 12 iul. /MOLDPRES/. NATO a încheiat la Vilnius un summit istoric, în cadrul căruia şefii de stat şi de guvern au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale Alianţei de la Războiul Rece încoace, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, în conferinţa de presă susţinută la finalul reuniunii, comunică MOLDPRES cu referire la Agerpres.

''Ne-am consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării. Am convenit să aducem Ucraina mai aproape de Alianţă şi să intensificăm sprijinul pe termen lung. Şi am aprofundat şi mai mult parteneriatele noastre din întreaga lume'', a rezumat Stoltenberg, conform transcrierii declaraţiilor sale de pe site-ul NATO.

Cu ocazia acestui summit, a avut loc şi reuniunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, care a fost prezidată de şeful NATO, un format în care Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina se vor reuni pentru a discuta şi a decide de la egal la egal. ''Acesta este un pas semnificativ pentru a apropia Ucraina de NATO'', a spus Stoltenberg.

Oficialul a anunţat, de asemenea, că aliaţii au convenit asupra unui nou pachet de asistenţă multianuală pentru Ucraina, pentru a o ajuta să treacă de la echipamentele şi standardele din epoca sovietică la cele ale NATO şi pentru a face forţele sale pe deplin interoperabile cu cele ale NATO.

''Ucraina este acum mai aproape de NATO decât oricând. Aliaţii au reafirmat faptul că Ucraina va deveni membră a NATO şi au convenit să elimine cerinţa unui plan de acţiune pentru aderare. Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii vor fi de acord că sunt îndeplinite condiţiile'', a declarat Jens Stoltenberg.

''Acest lucru transmite un mesaj clar, puternic şi unitar din partea reuniunii noastre la nivel înalt de la Vilnius. Trebuie să ne asigurăm că, atunci când acest război se va încheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete'', a explicat secretarul general al NATO.

NATO este o alianţă regională, dar ne confruntăm cu provocări globale, a mai declarat oficialul, care a explicat: ''Ceea ce se întâmplă în Europa este important pentru Indo-Pacific, iar ceea ce se întâmplă în Indo-Pacific este important pentru America de Nord şi Europa''.

''Asertivitatea globală a Beijingului şi războiul purtat de Moscova împotriva Ucrainei necesită o coordonare şi mai strânsă între NATO, UE şi partenerii noştri din Indo-Pacific'', a adăugat el.

Stoltenberg a condamnat programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord, inclusiv cea mai recentă lansare de rachete, amintind că acestea încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii regionale şi globale.

Potrivit secretarului său general, NATO îşi consolidează legăturile cu Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud prin programe de parteneriat adaptate, inclusiv prin activităţi comune pe teme precum securitatea maritimă, noile tehnologii, cibernetica, schimbările climatice şi rezilienţa.

''NATO este mai unită ca oricând şi rămâne puternică în apărarea popoarelor şi a valorilor noastre'', a mai spus Stoltenberg.

''Aştept cu nerăbdare summitul de la Washington de anul viitor, care va marca cea de-a 75-a aniversare a NATO'', a încheiat oficialul.

img23005569

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!