ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA a contracarat o tentativă de vânzare ilegală a medicamentelor veterinare

10:53 | 13.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au identificat un cetățean ce importa și comercializa ilicit medicamente de uz veterinar, de proveniență dubioasă, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANSA, ieri, printr-o acțiune de „cumpărătură de control”, inspectorii instituţiei au identificat o persoană care practica activități ilicite. „A fost contracarată o tentativă de comercializare ilegală a medicamentului de uz veterinar BA-TICK (aparent fabricat în Turcia), propus spre vânzare pe site-uri specializate, pentru potențiali consumatori din domeniul apiculturii. Produsul dat se eliberează doar pe bază de prescripție veterinară (reţetă), fiind destinat doar pentru tratamentul bovinelor, ovinelor și câinilor”, explică sursa citată.

Cazul urmează a fi investigat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Persoanele care se fac vinovate vor fi sancționate conform cadrului normativ. Totodată, medicamentele de uz veterinar depistate, au fost ridicate drept probe conexe cazului investigat, urmând a fi declanșate procedurile de confiscare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii de animale, apicultorii, medicii veterinari atestați în condițiile legii, să procure medicamente de uz veterinar doar din locuri autorizate (farmacii veterinare sau depozite farmaceutice veterinare) excluzând comerțul ilicit. Utilizarea medicamentelor veterinare de proveniență dubioasă generează riscuri grave de sănătate pentru animale și om. De asemenea, ANSA îndeamnă toți comercianții de medicamente de uz veterinar neautorizați să renunțe la aceste practici ilegale, ce pot cauza riscuri majore pentru sănătatea și siguranța animalelor și consumatorilor. „Îndemnăm fermierii ca, în cazul achiziționării/deținerii medicamentelor de uz veterinar nominalizate, să se abțină de a le utiliza și să informeze Agenția despre acest fapt”, rezumă instituţia.

Foto: ANSA

img23005577

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!