ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Intervenție medicală efectuată în premieră: Medicii de la spitalul „Timofei Moșneaga” au salvat un bărbat de 60 de ani

11:47 | 13.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. O echipă de medici de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a salvat viața unui pacient de 60 de ani, diagnosticat cu anevrism gigant de aortă abdominală, printr-o intervenție hibridă, endovasculară și chirurgicală, efectuată pentru prima dată în țara noastră, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, pentru a preveni spargerea aortei, principalul vas care transportă sânge în tot corpul, din cauza anevrismului – dilatării acesteia, medicii au aplicat metoda EVAR. „Procedura endovasculară minim invazivă constă în introducerea prin artere a unei proteze tubulare și implantarea acesteia în zona slăbită a aortei”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

De asemenea, având în vedere că circulația sângelui era blocată, din aorta abdominală spre membrele inferioare, medicii au realizat bypassul „femoro-femoral”. Astfel, cu ajutorul unei grefe, a fost creată o cale alternativă de irigare cu sânge a zonelor în care artera nativă era înfundată.

În prezent, pacientul se află în stare satisfăcătoare și a fost externat.

Costul intervenției a fost acoperit din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Foto: Ministerul Sănătății

img23005581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!