ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAEIE: Solicităm autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale R. Moldova, inclusiv în istoria țării

13:32 | 13.07.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a solicitat autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria țării noastre. Solicitarea a fost făcută după ce, în ultimele zile, autoritățile ruse au făcut declarații controversate, inclusiv cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate, transmite MOLDPRES.

MAEIE a precizat că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societatea noastră, și nu războiul și agresiunea.

„Cu referire la declarațiile despre deportările de pe teritoriul de atunci al Republicii Moldova, le considerăm complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara noastră”, a menționat MAEIE.

„Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții Ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în Piața Marii Adunări Naționale ca să discute cu istoricii de gardă - profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu pentru a afla adevărul istoric, despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag”, a adăugat MAEIE.

Reacția instituției vine după ce Ambasada rusă la Chișinău a adus ieri critici la adresa muzeului victimelor staliniste din Piața Marii Adunări Naționale și a anunțat că acțiunile ar avea drept scop „incitarea intenționată la ură față de Rusia și tot ce este rusesc”. 

img23005585

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!