ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Schemă de falsificare a actelor pentru mașini de lux, în valoare de peste 17 mln de lei

15:01 | 13.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Oamenii legii au destructurat o schemă de falsificare a actelor pentru mijloace de transport de lux, în valoare de peste 17 milioane lei (aproximativ 850 de mii de euro), informează MOLDPRES.

Ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal, sub conducerea procurorilor, au efectuat 13 percheziții la mai mulți agenți economici și persoane fizice în mun. Chișinău și în alte localități într-o cauză penală de comitere a infracțiunii de contrabandă cu folosirea frauduloasă a actelor.

Conform materialelor cauzei, mijloacele de transport erau introduse în R. Moldova cu documente ce conțineau informații neveridice. Astfel, agenții economici au procurat de la dealer-ul oficial nouă mijloace de transport, importate în țara noastră în regim vamal „import definitiv”. În actele atașate la declarațiile vamale, dealer-ul oficial specifică anul de fabricare 2021-2022. Ulterior, acești agenți economici depun către organul vamal cinci declarații vamale de export, iar cele nouă mijloace de transport sunt exportate din țară fiind declarate cu anul de fabricare 2022-2023.

La declarațiile vamale de export au fost atașate certificatele de înmatriculare provizorie pentru cele nouă mijloace de transport, cu anul de fabricare 2022 și respectiv 2023. Valoarea unui mijloc de transport depășește 16 000 unități convenționale, iar în dosar sunt vizate 9 autoturisme. Conform declarațiilor vamale de export, valoarea celor nouă mijloace de transport este de 17,8 mln de lei.

Acțiunile procesual-penale continuă, iar persoanele bănuite sunt cercetate în libertate.  

img23005592

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!