ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

18:32 | 13.07.2023 Categorie: Comunicate

CEC în discuții cu autoritățile locale din Taraclia și mun. Comrat despre noile modificări ale Codului electoral

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Campania „Cunoaște dreptul tău electoral” continuă și, de această dată, a ajuns în sudul țării, în raionul Taraclia și municipiul Comrat.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a vorbit autorităților locale despre modificările făcute la Codul electoral, punând accent pe noutățile ce țin de organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale stabilite pentru data de 5 noiembrie 2023.

În cadrul discuțiilor, participanții au fost interesați de particularitățile asigurării egalității de șanse între femei și bărbați în listele de candidați, precum și de procedurile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcțiile de primar și consilier local.

Autoritățile locale au propus ca cei care intenționează să candideze pentru funcția de primar să dețină studii superioare și certificat medical.

Alte subiecte discutate în cadrul întâlnirilor de astăzi au vizat condiția din Codul electoral legată de termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare care nu poate fi mai mic de 3 luni până la data primului tur de scrutin, procedura de actualizare și tipărire a listelor electorale cu 20 și, ulterior, 7 zile înainte de ziua alegerilor, precum și modificarea pragului de prezență la vot de 1/5 alegători în turul II de alegeri.

Campania „Cunoaște dreptul tău electoral” va continua și în săptămânile viitoare în alte raioane ale țării. Activitatea este organizată de CEC în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului American oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!