ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța marchează Ziua Națională

07:52 | 14.07.2023 Categorie: Externe

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Republica Franceză marchează astăzi Ziua Națională. Franța este țara care promovează mesajul democratic: „Libertate, Egalitate, Fraternitate”, în franceză Liberté, Égalité, Fraternité, notează MOLDPRES. 

Capitala țării este orașul Paris, limba oficială este franceza, iar moneda - euro. Drapelul Franței este format din trei benzi verticale colorate în albastru, alb și roșu. Imnul național este „La Marseillaise”.  

Franța este o putere nucleară, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și membru NATO. De asemenea, Franța este membră a G7, G20, a zonei euro, a spațiului Schengen și găzduiește sediile Consiliului Europei, Parlamentului European și UNESCO. Franța joacă un rol important în istoria mondială prin intermediul influenței exercitate de cultura sa, de limbă și de valorile democratice, seculare și republicane pe care le-a promovat în ultimele două secole.

Franța este a doua putere economică europeană și a cincea - mondială. Economia sa de tip capitalist o face să fie unul dintre liderii mondiali în sectoarele agroalimentar, aeronautic, al automobilelor, al produselor de lux⁠, al turismului și în cel al energiei nucleare⁠⁠. Cu 66,6 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2014, Franța este o țară dezvoltată, cu un indice al dezvoltării umane foarte ridicat.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și R. Franceză au fost stabilite la 11 martie 1992. Timp de 31 de ani, au fost semnate 15 documente bilaterale în diferite domenii. În prezent, Ambasadorul Franței la Chișinău este Graham Paul, care a adresat un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a Franței.

„Pe 14 iulie, Sărbătoarea națională a Franței este celebrată peste tot în lume, fiind fidelă frumoasei devize a statului francez: „Libertate, Egalitate, Fraternitate”. Astăzi marcăm această sărbătoare și în R. Moldova. Ultimele luni au arătat că țara a dat dovadă de capacitatea de a înfrunta toate provocările, de reziliență și de a reuși imposibilul. Aici mă refer inclusiv la găzduirea cu succes a 49 de șefi de stat și de Guvern în cadrul Summit-ului CPE din 1 iunie curent. Citez cuvintele președintelui francez Emmanuel Macron, care a vizitat Chișinăul de două ori în mai puțin de un an: ”Reușita răsunătoare a acestui Summit confirmă atât puternica determinare a R. Moldova de a accede la UE, cât și susținerea masivă adusă de principalii săi parteneri pentru realizarea acestui obiectiv, în mod special de către Franța”, a spus Graham Paul.

În procesul promovării agendei europene a ţării noastre, Franţa acordă sprijinul politic în calitatea sa de co-iniţiator al Grupului pentru Acţiunea Europeană „Prietenii Moldovei”.

Cu referire la domeniul comercial-economic, în anul 2019, volumul schimburilor comerciale cu Franţa a constituit 183 milioane USD. Exportul a înregistrat 36 milioane USD, iar importul - 147 milioane USD. Franţa deţine locul 12 în topul investitorilor străini în ţara noastră. Totodată, în Moldova activează Camera de Comerț și Industrie Franța-Republica Moldova.

O dimensiune importantă a cooperării moldo-franceze o constituie promovarea limbii franceze și a francofoniei. Franța oferă sprijin pentru clasele bilingve francofone din R. Moldova, formarea cadrelor didactice, promovarea mobilității academice și profesionale, dezvoltarea filierelor universitare francofone - specialități precum: drept, tehnologii informaționale, tehnologii alimentare, relații economice internaționale, medicină și gestionarea întreprinderii.

img23005607

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!