ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Europa de Sud, afectată de valul de caniculă ''Cerberus''

09:11 | 14.07.2023 Categorie: Externe

Roma, 14 iul. /MOLDPRES/. Europa de Sud se confruna joi cu un val de caniculă intensă, autorităţile avertizând că temperaturile ar putea atinge valori record pentru continent săptămâna viitoare, informează MOLDPRES cu referire la Reuters și Agerpres.

Avertizări meteo au fost emise în Insulele Canare, un arhipelag care aparţine Spaniei, Italia, Cipru şi Grecia. Autorităţile din Grecia estimează că temperaturile ar putea atinge 43 de grade Celsius sau 44 de grade Celsius vineri sau sâmbătă.

O ambulanţă aşteaptă în apropiere de situl arheologic Acropolis din Atena, potrivit presei locale, pregătită să acorde primul ajutor turiştilor care suferă din cauza căldurii.

Impactul căldurii extreme a fost adus în prim-plan săptămâna acesta în urma publicării unei cercetări care spune că 61.000 de persoane ar fi murit din cauza valurilor de caniculă care s-au abătut asupra Europei vara trecută.

Se fac presiuni asupra guvernelor şi angajatorilor pentru mai multe acţiuni care să protejeze muncitorii expuşi căldurii toropitoare din cel mai recent val de caniculă, botezat de Societatea Meteorologică Italiană ''Cerberus'', după numele câinelui cu trei capete care păzea lumea subterană în mitologia greacă.

Există îngrijorare privind soarta persoanelor care muncesc în aer liber în Italia după ce un bărbat de 44 de ani, care trasa marcaje rutiere în Lodi, un oraş din nordul Italiei, a murit săptămâna aceasta.

Autorităţile sanitare au emis o alertă maximă, roşie, ce vizează 10 oraşe italiene în următoarele două zile, inclusiv Roma, Florenţa, Bologna şi Perugia.

În Grecia, guvernul a ordonat suspendarea lucrului în intervalul 12 p.m. - 5 p.m. ora locală (09:00-14:00 GMT) în zonele unde riscul caniculei este foarte ridicat şi a recomandat de asemenea munca de la domiciliu pentru angajaţii din sectorul privat care au diferite afecţiuni.

Spania a avut parte de o pauză joi după ce marţi imaginile captate de sateliţii Santinel 3 ai Agenţiei Spaţiale Europene au arătat că temperatura la sol depăşeşte 60 de grade Celsius în regiunea Extremadura.

Prognozele meteo şi recordurile oficiale au la bază temperatura atmosferică, semnificativ mai scăzută decât temperatura de la nivelul solului.

Recordul de temperatura în Europa este de 48,8 grade Celsius şi s-a înregistrat în Sicilia în august 2021, dar ar putea fi doborât săptămâna viitoare, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene.

Potrivit prognozelor, Italia se pregăteşte din nou să fie unul dintre punctele cele mai fierbinţi.

''Săptămâna viitoare se va înregistra în val de căldură chiar mai puternic decât cel din prezent, iar unele valori din centru-sud vor fi de-a dreptul neobişnuite'', a spus Luca Lombroso, meteorolog în cadrul grupului AMPRO în Italia.

''De marţi până miercuri, în Roma şi Florenţa, se vor depăşi probabil 40 de grade, valori care vor fi de asemenea înregistrate în nord'', a spus el.

Marco Impagliazzo, preşedintele asociaţiei de caritate catolică Sant'Egidio, a spus că circa nouă milioane de italieni vârstnici locuiesc singuri sau alături de un partener vârstnic şi sunt în mod special vulnerabili.

''Singurătatea şi căldura extremă sunt o combinaţie periculoasă'', a declarat el cu prilejul unei conferinţe de presă.

Nu doar oamenii suferă.

Grupul de lobby al fermierilor italieni Coldiretti a spus că producţia de lapte s-a redus cu circa 10% întrucât vacile mănâncă mai puţin în perioada caniculei, beau cantităţi enorme de apă şi produc mai puţin lapte.

img23005613

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!