ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul trecut, partidele politice au beneficiat de alocații financiare în sumă de peste 38 mln de lei

11:58 | 14.07.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Pe parcursul anului 2022, partidele politice au beneficiat de alocații financiare din bugetul de stat în valoare de peste 38 de milioane de lei (aproximativ 1,9 mln de euro). Datele sunt incluse în raportul Comisiei Electorale Centrale (CEC), prezentat astăzi în Parlament de președintele CEC, Angelica Caraman, informează MOLDPRES.

Potrivit Raportului pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, anul trecut, în bugetul CEC au fost alocate mijloace financiare în valoare de 42 mln de lei, care urmau să fie distribuite către 36 de partide politice, conform performanțelor obținute de acestea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 și la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

Conform Comisiei, nu toate mijloacele financiare au fost distribuite din cauză că unele partide politice nu au prezentat datele conturilor bancare, iar în cazul a șase partide politice transferul alocațiilor de la bugetul de stat a fost suspendat, în urma sancționării acestor formațiuni. Astfel, valoarea totală a alocațiilor financiare oferite a fost de 38,6 mln de lei.

Totodată, reprezentații CEC au specificat că, pe parcursul anului trecut, au fost inițiate procese contravenționale în privința a două partide politice pentru modul de gestionare a mijloacelor financiare, în legătură cu utilizarea contrar destinației a alocațiilor de la bugetul de stat.

Potrivit hotărârii adoptate de Parlament după audierea raportului, CEC urmează să asigure modificarea actelor normative ce vizează supravegherea și controlul privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale în concordanță cu prevederile noului Cod electoral, precum și să dezvolte noi mecanisme de monitorizare și evaluare a respectării cadrului normativ de către subiecții implicați în finanțarea partidelor  și a campaniilor electorale.

Totodată, CEC urmează să contribuie la asigurarea transparenței în domeniul finanțării politice, la prevenirea și combaterea corupției politice, inclusiv la diminuarea practicilor de spălare a banilor în domeniul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. De asemenea, Legislativul a recomandat Comisiei să identifice mecanisme conceptuale privind radierea din Registru a partidelor politice inactive.

Comisia Electorală Centrală prezintă anual Parlamentului un raport privind finanțarea partidelor politice, a campaniilor electorale și a grupurilor de inițiativă.

Foto: Parlament

img23005628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!