ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a audiat Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului pentru anul 2022

13:57 | 14.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2022 a fost audiat astăzi în plenul Parlamentului. Informația a fost prezentată de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, relatează MOLDPRES.

Raportorii au accentuat faptul că, pe parcursul anului trecut, din cauza războiului Federației Ruse în Ucraina, autoritățile au trebuit să depună eforturi considerabile pentru a asigura respectarea drepturilor atât ale cetățenilor R. Moldova, cât și ale ucrainenilor care s-au refugiat în țara noastră. Astfel, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a referit la felul în care au fost respectate drepturile fundamentale ale omului: dreptul la sănătate, la un proces echitabil, la asistență socială, la muncă și la protecția muncii sau dreptul la libertate și siguranță. Totodată, Avocatul Poporului a remarcat ratificarea Convenției de la Istanbul, acesta fiind un progres în procesul de prevenire a violenței față de femei și a celei domestice.

Tot la ședința de astăzi, au fost prezentate informații privind respectarea drepturilor copilului în anul 2022. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, s-a referit la situația respectării dreptului copilului la educație, garantarea dreptului la nume și cetățenie, protecția copiilor refugiați. De asemenea, în raport s-au regăsit informații cu privire la situația copiilor care duc un mod de viață stradal și a copiilor cu comportament delincvent. Ombudsmanul Maia Bănărescu s-a referit și la crearea, în anul trecut, a Consiliului Consultativ al Copiilor. Acesta a fost constituit cu scopul de a consulta opinia copiilor cu privire la respectarea drepturilor lor, la respectarea dreptului la opinie și participare, precum și pentru a stabili direcțiile prioritare de activitate a ombudsmanului.

În plenul Parlamentului au mai fost prezentate date despre subiectul prevenirii torturii. Pe parcursul anului 2022, au fost efectuate 72 de vizite în locurile privative de libertate. În urma acestora, Consiliul pentru prevenirea torturii și Direcția pentru prevenirea torturii au elaborat și au remis autorităților 29 de rapoarte cu recomandări.

Autoritățile vizate în Raport urmează să informeze Parlamentul cu privire la implementarea recomandărilor formulate. Totodată, se recomandă comisiilor permanente ale Parlamentului să desfășoare audieri publice pe marginea subiectelor abordate în Raport, să contribuie la perfecționarea cadrului normativ în domeniul protecției drepturilor și libertăților omului, să fortifice funcția de control parlamentar în domeniu.

Foto: Parlament

img23005634

img23005634

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!