ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Diasporei 2023 se vor desfășura în perioada 18-19 august

13:55 | 14.07.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. În acest an, Zilele Diasporei se vor desfășura în perioada 18-19 august la Chișinău și vor fi marcate prin două evenimente speciale: Congresul Diasporei – pe 18 august, și Diaspora Business Forum – pe 19 august. Despre acest lucru a anunțat secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Baluțel, în cadrul unei conferințe de presă, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Cu genericul „Moldova sunt EU”, Zilele Diasporei au drept scop promovarea dialogului între diasporă și țară, precum și mobilizarea cetățenilor de pretutindeni, a asociațiilor diasporale și a societății civile într-un efort comun de promovare, susținere și dezvoltare a Republicii Moldova. În acest context, în ultimii ani, autoritățile au desfășurat mai multe programe guvernamentale pentru a încuraja diaspora să revină și să investească acasă. Doar în anul 2022, 39 de proiecte antreprenoriale au obținut finanțare nerambursabilă prin programul DAR 1+3, iar producătorii agricoli au avut parte de subvenții în avans. 

În cadrul Congresului Diasporei, aflat la a 10-a ediție, participanții vor interacționa cu oficiali din instituții publice și reprezentanți ai organizațiilor partenere, dar vor descoperi și avantajele investițiilor în sectoarele-cheie ale economiei. Mai mult, în cadrul panelurilor de discuții, cei prezenți se vor familiariza cu mecanismele digitale dedicate diasporei, realizând schimburi de cunoștințe și idei. 

În cea de-a doua zi, la Diaspora Business Forum, invitații vor prezenta tendințele și prioritățile în economia națională, dar și oportunitățile investiționale din Moldova, evenimentul având scopul de a promova produsele locale, de a atrage investițiile și de a identifica noi oportunități de extindere a exporturilor. 

„Diaspora are o contribuție valoroasă în R. Moldova, participând activ la dezvoltarea socială și politică, iar remitențele rămân a fi o importantă sursă de alimentare a creșterii economice, constituind 14% din PIB în anul 2022. De aceea, Zilele Diasporei reprezintă un prilej excelent pentru a întâlni cetățenii noștri din diferite țări, a le mulțumi și a le prezenta oferta guvernamentală prin care ne-am asigurat că avem toate mecanismele pentru susținerea și motivarea diasporei să investească acasă”, a spus Adrian Baluțel. 

Pentru a participa la evenimentele din cadrul Zilele Diasporei și pentru a beneficia de toate activitățile și sesiunile informative, concetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare se pot înregistra accesând platforma oficială: https://congresuldiasporei.gov.md/

Zilele Diasporei sunt organizate cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova.

Foto: Guvern

img23005635

img23005635

img23005635

img23005635

img23005635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!