ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Foste angajate ale BEM, condamnate după ce ar fi sustras de pe conturile clienților peste un milion de lei

18:06 | 27.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Mai multe foste angajate ale Bănci de Economii, aflată în proces de lichidare, au fost condamnate, după ce ar fi delapidat de pe conturile clienților peste un milion de lei (50 de mii de euro), transmite MOLDPRES.

Dosarul a fost trimis în judecată în anul 2015, în acesta figurând nouă persoane acuzate. Faptele au avut loc în perioada 2009 - 2011, atunci când inculpatele lucrau în diferite funcții – începând de la șef al operațiunilor bancare ale filialei din Dubăsari și contabil-șef, până la controlor-casier. În acest caz, au fost prejudiciați zece deponenți ai BEM.

Trei dintre inculpate și-au recunoscut vinovăția. Două dintre ele au fost amendate, fiind acuzate doar de fals de acte oficiale. Cea de-a treia inculpată care și-a recunoscut vinovăția și care suplimentar a intrat în posesia banilor delapidați, a fost condamnată la șapte ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în instituții financiare pe un termen de patru ani.

Alte șase inculpate nu și-au recunoscut vinovăția. Dintre acestea, patru au fost condamnate la șapte ani închisoare, iar altele două inculpate nu au fost trase la răspundere, întrucât a intervenit termenul de prescripție.

Potrivit Procuraturii, una dintre inculpate, care lucra în anul 2012 ca șefă a serviciului operațiuni bancare, de comun cu contabila-șefă din filială, ar fi retras de pe conturile deponenților peste 180 de mii de lei. Lipsa banilor a fost depistată în aceeași zi, iar angajatele ar fi afirmat că acele conturi de pe care au extrași banii ar fi fost închise.

În aceeași zi, contabila-șefă a obținut de la un controlor-casier parola de la sistemul automatizat bancar și ar fi eliberat fictiv 50 de mii de lei din două conturi bancare.

Prin falsificarea semnăturilor deponenților, contabila-șefă ar mai fi însușit ilegal de la mai mulți clienți ai băncii peste 185 de mii de lei. Procuratura a mai precizat că „alte trei inculpate au la activ delapidări cu diferite sume – de aproape 260 de mii de lei, 180 de mii de lei și 77 mii de lei”.

img23006002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!