ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE: Majorarea semnificativă a cotațiilor Platts generează în continuare creșterea prețurilor la carburanți

10:53 | 28.07.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată o creștere pe parcursul lunii iulie cu circa 140-145 de dolari per tonă a cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol. Acest fapt a influențat decisiv nivelul prețurilor la benzină și motorină, care continuă să crească, transmite MOLDPRES.

Astfel, dacă la începutul acestei luni, cotațiile Platts pentru motorină erau de circa 705-710 dolari/tonă, în prezent acestea au crescut până la 850 dolari/tonă, nivel înregistrat ultima dată în martie anul curent. În cazul benzinei, cotațiile s-au majorat până la 945 dolari/tonă, ceea ce corespunde nivelului înregistrat încă în noiembrie anul trecut.

„Piața produselor petroliere resimte puternic ultimele decizii luate în cadrul OPEC+, în special cele de reducere a producției și exportului de petrol de către Arabia Saudită și Federația Rusă”, a precizat ANRE.

În aceste condiții, pentru următoarele trei zile, ANRE a stabilit un preț maxim pentru benzina COR 95 de 25 de lei și 41 de bani per litru, în creștere cu opt bani. Totodată, motorina va fi comercializată cu cel mult 21 de lei și 33 de bani per litru, prețul fiind mai mare cu 12 bani.

Foto simbol

img23006014

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!