ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Executivul alocă 16 mln de lei pentru localitățile afectate de intemperie. Primul lot de materiale de construcție deja a fost pregătit

11:45 | 28.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) deja au pregătit primul lot de materiale de construcție destinat localităților afectate de intemperia din ultimele zile. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la începutul ședinței extraordinare a Guvernului, care s-a întrunit pentru a acorda sprijin localităților în care au fost înregistrate cele mai multe pagube, transmite MOLDPRES.

Premierul Dorin Recean a anunțat că Executivul acordă un ajutor material pentru 74 de localități din șase raioane din nordul țării. Sprijinul va ajunge la cetățeni sub formă de materiale de construcție din rezervele statului, în valoare totală de peste 16 milioane de lei (800 de mii de euro).

Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că primul lot de ajutorul include peste 1000 de foi de ardezie și circa 25 de metri cubi de cherestea. „Ajutorul este pregătit și urmează a fi transportat spre Edineț, raion care a fost cel mai mult afectat de intemperie”, a precizat ministrul de Interne, Adrian Efros.

Oficialul a adăugat că, potrivit informațiilor preliminare, ploile torențiale cu vânt puternic au afectat peste 100 de localități din 10 raioane, în special din partea de nord și centru ale țării. Ca rezultat, au fost deteriorate acoperișurile a peste 60 de case de locuit și a altor 18 obiective sociale și culturale. Totodată, intemperia a distrus peste 700 de hectare de terenuri agricole: semănături, vii și livezi.

„Ne-am întrunit astăzi în ședință extraordinară pentru ca să alocăm mijloacele necesare pentru a diminua din impactul intemperiei. Împreună, încercăm cât de curând să reparăm prejudiciile. Este important să ne mișcăm rapid și să reparăm casele, acoperișurile, inclusiv la instituțiile publice, iar reprezentanții Ministerului Agriculturii să meargă să vadă cum compensăm pierderile în cazul livezilor și altor culturi agricole”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Ploile și vântul puternic din ultimele zile au provocat pagube în mai multe localități din nordul și centrul țării. Cele mai multe prejudicii au fost înregistrate în raioanele Edineț, Soroca, Dondușeni, Râșcani și Drochia. 

img23006017

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!