ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul va examina propunerea Guvernului de prelungire a stării de urgență

13:57 | 28.07.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul va examina propunerea Guvernului de prelungire a stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 3 august. Membrii Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică au examinat astăzi un proiect de hotărâre în acest sens și au decis să-l propună în plenul Legislativului spre adoptare, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, deputații vor examina documentul în ultima ședință din sesiunea de primăvară, care va avea loc luni, 31 iulie.

Propunerea de prelungire a stării de urgență a fost înaintată de Guvern în contextul pericolului iminent la adresa securității naționale cauzat de războiul din Ucraina. În nota informativă a proiectului de hotărâre se menționează că „riscurile sunt mari inclusiv din cauza atacurilor din imediata apropiere de frontiera NATO, în regiunile Odesa și Reni, aproape de frontiera R. Moldova”.

„Țara noastră va fi afectată după sistarea acordului privind exportul de cereale prin bazinul Mării Negre, impusă de Rusia la data de 17 iulie, ceea ce va conduce la creșterea tranzitului de cereale prin țara noastră. R. Moldova rămâne expusă războiului hibrid, prin promovarea informațiilor false, manipulărilor cu scop militar și violenței interetnice. În același timp, războiul din Ucraina ar putea împiedica livrările către R. Moldova de gaze naturale și energie electrică”, se specifică în document.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul țării. Conform proiectului de hotărâre, starea de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul țării noastre.

Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, pentru a permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea.

img23006026

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!