ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

19:49 | 28.07.2023 Categorie: Comunicate

Sinteza ședinței Comisiei Electorale Centrale din 28 iulie 2023  

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, 28 iulie 2023, patru regulamente interne, urmare a intrării în vigoare, la începutul acestui an, a noului Cod electoral. 

Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media stabilește drepturile, obligațiile, precum și statutul persoanelor implicate în procesul de reflectare a alegerilor de către instituțiile mass-media, astfel încât să asigure informarea complexă, obiectivă și veridică a publicului asupra întregului proces electoral prin intermediul instituțiilor mass-media.

Un alt act normativ aprobat e Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea sondajelor de opinie în perioada electorală, care reglementează procedura de înștiințare prealabilă și autorizare pentru efectuarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor, drepturile și obligațiile reprezentanților organizațiilor autorizate, rigorile și modul în care vor fi prezentate şi difuzate rezultatele. 

Regulamentul cu privire la procedurile de tragere la sorți descrie situațiile când și cum se aplică procedura de tragere la sorți propriu zise, precum și identifică subiecții care pot participa la acestea. Totodată, documentul detaliază modul de aplicare a prevederilor din Codul electoral, în funcție de tipul procedurii de tragere la sorți. 

Normele privind conținutul și modul de administrare (formare, ținere, utilizare) a Registrului de stat al alegătorilor, responsabilitățile și atribuțiile posesorului, administratorului și registratorilor se regăsesc în Regulamentul cu privire la Registrul de Stat al Alegătorilor. Documentul se referă la regimul juridic de prelucrare și utilizare a datelor conținute în acesta și controlul ținerii Registrului. 

De asemenea, membrii CEC, în cadrul ședinței de astăzi, au aprobat avizul asupra amendamentului la proiectul de lege nr. 232/2023 (implementarea unor considerente conținute în Hotărârea Curții Constituționale nr.10/2023 privind controlul constituționalității Partidului Politic ”Șor”).

Alte hotărâri aprobate de către CEC țin de confirmarea persoanelor responsabile de finanțe (trezorier) a două partide politice și atribuirea mandatelor de consilier în 4 consilii locale. 

Textele hotărârilor, precum și regulamentelor aprobate vor fi publicate pe site-ul www.cec.md, la compartimentul „Cadrul normativ”, subcategoria „Regulamente”, precum și la compartimentul „Ședințe CEC”, subcategoria „Hotărâri CEC”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!