ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul de lege privind sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative - trimis în Parlament

20:58 | 28.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. După o serie de consultări și colectarea opiniilor pe marginea conceptului de creare a unei instanțe judecătorești specializate pe cauze de corupție, a fost elaborat proiectul de lege referitor la sistemul judecătoresc anticorupție, relatează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Președinției, inițiativa legislativă, venită din partea șefului statului, Maia Sandu, a fost îmbunătățită cu propuneri venite din partea societății civile, judecătorilor, procurorilor și altor experți în drept. La fel, s-au expus și partenerii de dezvoltare.

Proiectul de lege are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție. Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și al colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău.

Pe lângă judecarea actelor de corupție și a celor conexe actelor de corupție, judecătoria specializată va examina și legalitatea actelor de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate, precum și cererile Autorității privind confiscarea averii nejustificate.  

Adițional, proiectul de lege conține norme privind modificarea cadrului normativ conex, care va asigura funcționalitatea sistemului judecătoresc anticorupție. Inițiativa legislativă a fost expediată Parlamentului pentru examinare și adoptare. Parlamentul va organiza consultarea publică și avizarea proiectului conform legislației în vigoare.  

img23006037

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!