ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scrimă: CM 2023 - Federaţia internaţională a ridicat suspendarea ucrainencei Olga Harlan

10:41 | 29.07.2023 Categorie: Sport

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Federaţia internaţională de scrimă (FIE) a ridicat suspendarea sabrerei ucrainene Olga Harlan, descalificată de la Campionatele Mondiale care au loc la Milano (Italia) pentru că nu a strâns mâna adversarei sale din Rusia, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

În urma acestei decizii, Olga Harlan va putea participa la concursul feminin pe echipe, începând de sâmbătă, a precizat FIE.

Preşedintele interimar al FIE, Emmanuel Katsiadakis, a explicat, într-un comunicat, că ridicarea suspendării a fost decisă "după consultarea Comitetului Internaţional Olimpic".

CIO a anunţat, la rândul său, că Olga Harlan are garantat un loc la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, după scandalul generat de descalificarea sa.

Olga Harlan, cvadruplă campioană mondială, fusese descalificată de FIE pentru că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, participantă la competiţia de la Milano în calitate de "sportiv individual neutru" la proba feminină de sabie, pe care a învins-o în primul tur al tabloului principal.

Descalificarea sportivei a fost considerată o decizie "absolut scandaloasă" de autorităţile ucrainene. "Decizia Federaţiei Internaţionale de Scrimă este manifestarea unei lipse totale de empatie" şi este "absolut scandaloasă", a denunţat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care i-a mulţumit Olgăi Harlan pentru că a "reprezentat demn" Ucraina în competiţie.

Scrimera ucraineană a devenit joi prima reprezentantă a ţării sale care înfruntă o rusoaică de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape un an şi jumătate, datorită unei schimbări în politica guvernului său.

Un decret al Ministerului Sporturilor din Ucraina interzice sportivilor săi şi delegaţiilor oficiale să participe la competiţii unde figurează ruşi sau belaruşi. Modificat miercuri, decretul face referire doar la "sportivii reprezentând Federaţia Rusă sau Republica Belarus".

Exceptând tenisul, unde jucătorii nu fac parte din delegaţii oficiale, nu au mai existat confruntări pe scena sportivă între reprezentanţi din cele două ţări de la declanşarea invaziei.

img23006044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!