ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Clasificatorul unic al funcțiilor publice va fi modificat

12:01 | 31.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Proiectul de lege ce prevede modificarea și adaptarea Clasificatorul unic al funcțiilor publice la cerințele pieței muncii a fost adoptat astăzi de Parlament în a doua lectură, cu votul a 54 de deputați, comunică MOLDPRES.

Noul document prevede revizuirea cerințelor specifice minime pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere la nivelul subdiviziunilor constituite din minimum 18 unități de personal. Astfel, se include cerința de a deține o experiență managerială de doi ani. De asemenea, proiectul prevede includerea, la compartimentul funcții publice de nivel superior, a funcției de șef/șefă a Aparatului executiv al Consiliului Concurenței.

De asemenea, clasificatorul unic al funcțiilor publice va fi completat cu două titluri de funcții publice, cel de investigator-șef (șef de subdiviziune) și investigator, funcții din cadrul Biroului de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi. Totodată, urmare a redenumirii Inspecției Financiare în Serviciul control financiar și revizie, vor fi excluse titlurile de funcții de controlor-revizor principal, controlor-revizor superior și controlor-revizor.

Proiectul de lege mai propune revizuirea cerințelor specifice minime pentru persoanele care ocupă funcții în domeniul auditului intern în cadrul organelor administrației publice centrale și autorităților din subordinea acestora. Totodată, în vederea realizării angajamentelor internaționale și naționale asumate de Republica Moldova privind promovarea egalității de gen, în special prin ratificarea Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, în proiect este prevăzută feminizarea titlurilor de funcțiile publice.

Foto: Parlament

img23006070

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!