ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Eurodeputatul român, Corina Crețu: Refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică

12:50 | 31.07.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Europarlamentarul român, Corina Creţu, consideră că refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică și că podul de la Ungheni, finanțat din fonduri europene nerambursabile, va îmbunătăți circulația spre România și va facilita accesul Republicii Moldova către Vest, prin Autostrada Unirii, transmite MOLDPRES.

Potrivit europarlamentarului, legea privind Autostrada A8 Târgul Mureș - Iași - Ungheni prevede construirea a 320 de km de drum, iar ca aceasta să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, va fi edificat un pod peste Prut la Ungheni până în anul 2030. Podul este finanțat cu bani europeni nerambursabili prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, cu o valoare de 16,5 milioane de euro.

„Refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică, în trecut Moldova și Basarabia erau interconectate prin peste 22 de poduri, majoritatea fiind distruse de armata rusă pentru a împiedica libera circulație între cele doua regiuni surori. Mă bucură de asemenea că aproximativ 50 de kilometri din autostrada A8 sunt în sfârșit lansați în licitație și finanțați prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Asigurarea legăturii dintre Moldova, Basarabia cu Transilvania și cu restul Europei odată cu terminarea autostrăzilor A8 și A3, va duce la o conectivitatea mai bună între regiunile istorice și cu piețele de desfacere europene”, a afirmat Corina Crețu.

Eurodeputatul a precizat că acest proiect de infrastructură vine în sprijinirea consolidării relațiilor economice, sociale și de fraternitate dintre România și Republica Moldova. 

Foto: ziare.com

img23006074

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!