ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Domeniului de asistență socială va fi reformat

14:40 | 31.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Reforma domeniului de asistență socială, care are menirea să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate, a fost examinată de Parlament în prima lectură, comunică MOLDPRES.

Documentul, numit generic Reforma „Restart”, a fost elaborat și prezentat în plen de conducerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Proiectul reprezintă primul pas în implementarea Reformei „Restart” și prevede modificări în 19 legi.

Astfel, urmează a fi create agenții teritoriale de asistență socială și va fi modificat pachetul minim de servicii sociale, care la etapa actuală este finanțat fragmentar și nu acoperă cererea din partea populației. Nomenclatorul serviciilor sociale va fi revizuit, pentru o mai bună definire a categoriilor de servicii sociale.

Proiectul mai prevede evaluarea necesității și planificării serviciilor de asistență socială la nivel raional, dezvoltarea unui sistem informațional integrat în domeniul asistenței sociale, elaborarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Se mai propune revizuirea mecanismului de salarizare a specialiștilor în domeniul asistenței sociale și dezvoltarea unui sistem de formare profesională continuă a specialiștilor în domeniul asistenței sociale. Agenția Națională de Asistență Socială va fi reorganizată în Agenția de Gestiune a Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Foto: Parlament

img23006079

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!