ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi reguli pentru SRL-uri: antreprenorii vor obține mai multă libertate pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor

14:53 | 31.07.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi noi măsuri care vor oferi mai multă flexibilitate în gestionarea afacerilor, comunică MOLDPRES.

Astfel, antreprenorii, în special cei asociați în societăți cu răspundere limitată (SRL), vor obține mai multă libertate pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor și vor avea mai puține interdicții la nivel de lege.

Modificările operate în legislație oferă alternative decizionale pentru asociați, posibilitatea utilizării sistemelor de guvernare corporativă, concretizează drepturile asociaților și înlesnesc procedurile de utilizare a acestor drepturi, simplifică și optimizează procedurile. De asemenea, va fi exclus pragul maxim a numărului de asociați pentru SRL-uri, reieșind din bunele practici internaționale care nu prevăd asemenea limite. 

Totodată, vor fi comasate într-un singur act constitutiv a contractului de constituire și a statutului companiei, care, în mare pare, se suprapun. Modificarea va simplifica sarcina atât a agenților economici, cât și a instituțiilor statului. Cu privire la capitalul social al companiilor, se propune eliminarea restricțiilor existente, astfel încât acesta să poată fi creat sau majorat din contul bunurilor, inclusiv celor consumptibile.

De asemenea, adunările asociaților vor putea fi organizate online și fără proceduri de convocare, iar documentele vor putea fi păstrate în format electronic, fiind încurajată în acest mod lansarea afacerilor de către cetățenii din diasporă. În același timp, asociații vor avea dreptul să fie reprezentați de un administrator, care va putea fi inclusiv persoană juridică.

Foto: Parlament

img23006081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!