ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cota privind poziția dominantă în formarea opiniei publice va fi micșorată

17:19 | 31.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Un proiect de lege care prevede modificări la Codul serviciilor media audiovizuale a fost votat în a doua lectură de Parlament, comunică MOLDPRES.

Modificările legislative au scopul de a eficientiza activitatea autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, de a limita influența excesivă a intereselor private asupra vieții publice prin implementarea măsurilor de deoligarhizare. Mai exact, se propune limitarea cotei privind poziția dominantă în formarea opiniei publice de la 35% la 25%.

Modificarea legislativă respectivă este prevăzută în Planul măsurilor pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (deoligarhizare), aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană. Documentul conține acțiunile planificate de autorități pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Potrivit amendamentului propus de deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, vor fi sancționați cu suspendarea licenței de emisie, pe o perioadă de cel mult șapte zile sau, cu privarea dreptului de a utiliza multiplexul național cu acces necondiționat, furnizorii de servicii media care, după ce au fost deja sancționați o dată, au difuzat în mod repetat conținuturi calificate drept dezinformare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!