ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Cahul a fost lansat Ghișeul Unic, creat cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD

18:10 | 23.08.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Începând de astăzi, locuitorii municipiului Cahul vor putea beneficia de serviciile prestate de primărie la un singur punct de acces, Ghișeul Unic Cahul, ce va presta pentru început 17 servicii publice, cu posibilitate de extindere ulterioară, transmite MOLDPRES.

Lucrările de amenajare, precum și asistența tehnică privind funcționarea Ghișeului Unic au fost asigurate de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și UNICEF, valoarea totală a proiectului fiind de 157 mii de euro, inclusiv contribuția primăriei.

„Transparența, operativitatea, dar și claritatea cine prestează un serviciu, accesibilitatea la informație și consultanță pe domenii de interes public sunt esențiale pentru administrația publică. Lansarea Ghișeului este doar un element care impulsionează alte procese administrative în contextul digitalizării. Mulțumim Programului „EU4Moldova:Regiuni-cheie” pentru suportul în implementarea acestui proiect important pentru cetățenii noștri”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Printre serviciile prestate de Ghișeul Unic Cahul, se regăsesc: eliberarea certificatelor de urbanism pentru proiectare, certificatelor de lipsa sau existența restanțelor față de bugetul local, autorizaților de construcții, luarea la evidență pentru înscrierea copiilor în instituțiile preșcolare, eliberarea extraselor din decizii și a copiilor deciziilor Consiliului Municipal etc.

Cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a fost reconstruit, renovat și modernizat spațiul dedicat Ghișeului Unic, au fost identificate soluții software personalizate pentru îmbunătățirea procesului de gestionare a documentelor și facilitarea executării solicitărilor cetățenilor și a deciziilor documentelor procesate de către administrația publică locală. Au fost oferite instruiri, asistență tehnică și consultanță în instituționalizarea Ghișeului Unic și au fost achiziționate mobilier de birou și echipamente IT. 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).  

Foto: PNUD

img23006686

img23006686

img23006686

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!