ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Patrimoniului Cultural din Taraclia restaurează fotografiile vechi de familie

15:26 | 04.09.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Muzeul Patrimoniului Cultural din Taraclia oferă servicii de restaurare a fotografiilor vechi de familie în cadrul Programului viitoarele muzee, cu sprijinul Primăriei Taraclia și al proiectului Blue Frame, a declarat directorul Muzeului, Tatiana Nechit. Orice cetățean interesat are o oportunitate unică de a-și restaura gratuit fotografiile de familie, a adăugat ea, citată de BTA.

Specialiștii de la Chișinău au venit la Taraclia pentru a prelucra fotografiile. Campania este socială și, potrivit organizatorilor, va prelungi memoria istorică a vieții, culturii și tradițiilor locuitorilor din Taraclia - Centrul bulgarilor din Moldova. Pe lângă faptul că îi ajută pe localnici să păstreze istoria familiilor lor, fotografiile vor fi digitalizate și vor deveni parte a unei arhive de fotografii de familie ale locuitorilor din Moldova, a declarat restauratorul, fotograful și participantul la proiect Victor Organ pentru BTA. El a adăugat că proiectul se va desfășura pe parcursul a doi ani.

Fotografiile vechi de familie sunt frecvent neglijate, spre deosebire de monumente sau clădiri istorice, a spus Organ. Fotografiile din arhivele de stat pot avea un caracter propagandist, dar fotografiile de familie înregistrează momente adevărate din viața oamenilor, susține el.

Organ spune că ideea a venit de la Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova, care avea câteva fotografii din perioada interbelică. El însuși a decis să continue să lucreze la proiect când a părăsit instituția arhivistică.

Renovarea fotografiilor este prima etapă a proiectului, care va continua în octombrie cu o expoziție a pozelor prelucrate. "În noiembrie ne vor aduce echipamente multimedia pentru a lucra cu populația și pentru a finaliza cu succes proiectul. Odată ce echipamentul va fi instalat, vom fi instruiți și vom putea restaura fotografiile la fața locului", a declarat Tatiana Nechit.

Programul Muzeele viitorului face parte din Programul Național Moldova creativă al Ministerului Culturii din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia și Asociația companiilor creative.

Această știre este selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către MOLDPRES, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

Foto: BTA

img23006927

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!