ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un grup de lucru inter-instituțional a fost creat pentru buna desfășurare a alegerilor din 5 noiembrie

12:24 | 12.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Un grup de lucru inter-instituțional a fost creat pentru buna desfășurare a alegerilor locale din 5 noiembrie. Acesta s-a întrunit deja în două ședințe. Anunțul a fost făcut astăzi de secretarul general al Guvernului, Artur Mija, care a precizat că orice tentativă de fraudare a scrutinului va fi dur sancționată, comunică MOLDPRES.

Din grup fac parte reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Audiovizualului, Serviciului de Informații și Securitate, Biroului Național de Statistică, Agenției Servicii Publice, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Justiției, Serviciului Fiscal de Stat, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizări.

„La aceste ședințe s-a decis ca instituțiile statului să ofere sprijinul necesar Comisiei Electorale Centrale pentru verificarea legalității finanțării campaniilor electorale, așa încât orice donații suspicioase să fie depistate. De asemenea, au fost elaborate proceduri de intervenții pentru depistarea tentativelor de organizare a concertelor electorale, transportului organizat către secțiile de votare și altor situații de încălcare a normelor electorale. Inspectoratul General de Poliție, Agenția Națională de Transport Auto, reprezentanții Comisiei Electorale vor colabora pentru verificarea unităților de transport pentru prevenirea transportului ilegal. Ministerul Afacerilor Interne se va asigura că structurile locale ale poliției monitorizează activ situația și investighează orice fraudă depistată sau orice caz de corupere a alegătorilor. Grupul de lucru va solicita Serviciului Vamal și Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor să investigheze corespunzător tranzacțiile dubioase din afara țării și să împiedice utilizarea acestor resurse ilegale pentru finanțarea partidelor. Guvernul nu va admite utilizarea resurselor administrative în campanie și nu va permite implicarea funcționarilor publici în acțiuni electorale în timpul orelor de serviciu. Am transmis deja o indicație în acest sens către reprezentanții administrației publice, astfel încât să nu se admită implicarea angajaților statului în campanie, în orele de lucru, să se monitorizeze organizarea întâlnirilor”, a spus Mija.

Secretarul general al Guvernului a menționat că banii murdari pot denatura alegerile și rezultatul acestora. „Și mai grav este când acești bani vin din exterior, din afara țării, ceea ce pune în pericol însuși conceptul de suveranitate a Republicii Moldova. Statul trebuie să se asigure că voința reală a cetățenilor este respectată și garantată”, a menționat oficialul. El a cerut cetățenilor să denunțe orice tentativă de fraudă electorală.

„Apar deja falsuri despre alegeri. Dezinformarea în campanie se va intensifica. Vreau să îndemn cetățenii să se informeze din surse oficiale, să nu cadă în capcana minciunilor. Vă asigur că instituțiile statului vor veghea strict desfășurarea alegerilor, așa încât fiecare vot să fie respectat și procesul democratic să fie consolidat. Prioritatea Zero este să avem alegeri libere și corecte”, a conchis Mija.

Alegerile locale generale din Republica Moldova se vor desfășura la data de 5 noiembrie. În cadrul acestora ar urma să fie aleşi 898 de primari, peste 1.100 de consilieri raionali/municipali, precum şi peste 10.400 de consilieri orăşeneşti şi săteşti.

img23007134

img23007134

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!