ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O dronă cu explozibil a fost depistată în Bulgaria într-o staţiune de la Marea Neagră

11:56 | 18.09.2023 Categorie: Externe

Sofia, 18 sep. /MOLDPRES/. Poliţia bulgară a blocat luni accesul în zona de andocare a bărcilor din Tiulenovo, o localitate turistică în nordul litoralului bulgar al Mării Negre, după descoperirea unei drone care pare să aibă ataşată muniţie, relatează BTA, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Potrivit media bulgare, drona, care transporta explozibili, a ajuns în zonă duminică seara târziu. Martori au relatat pentru nova.bg că obiectul are între 3 şi 3,5 metri lungime.

O echipă de cinci genişti de la baza navală din Varna a fost mobilizată luni dimineaţa la faţa locului pentru a examina obiectul şi a decide dacă este necesară dezactivarea acestuia, a menţionat Ministerul bulgar al Apărării, precizând că alerta a fost primită duminică în jurul orei 10 seara.

Dimitar Stavrev, de la revista de aeronautică "Club Krile", a menţionat că de drona găsită este ataşată o mină şi că este vorba de "o configuraţie tipică pentru conflictul din Ucraina, amândouă ţările folosind dispozitive similare", a consemnat Novinite.

Potrivit acestuia, se poate presupune că este una dintre dronele folosite de forţele armate ucrainene pentru a ataca peninsula Crimeea. "Impactul nu a fost suficient de puternic pentru a detona dispozitivul", a adăugat acesta.

Radoslav Rusev, care a filmat drona şi a publicat imagini pe reţelele sociale, a detaliat în emisiunea "Hello, Bulgaria" că bomba ataşată de dronă avea circa 50-60 centimetri şi că aeronava a fost filmată de turişti din hotelul pe care îl administrează în timp ce plutea pe mare, la câţiva kilometri de stâncile de pe mal. El a mai afirmat că drona a fost blocată pe stânci până seara târziu şi emitea un semnal luminos. Instituţiile nu au făcut nimic timp de zece ore, a mai spus Rusev.

Tiulenovo se află la circa 70 km sud de graniţa cu România.

Foto: telegram

img23007281

img23007281

img23007281

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!