ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO USMF „Nicolae Testemițanu” a conferit profesorului Randy Wayne Schekman titlul onorific Doctor Honoris Causa

15:50 | 19.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a conferit astăzi profesorului Randy Wayne Schekman titlul onorific Doctor Honoris Causa. Savantul activează în Departamentul de Biologie Moleculară și Celulară al Universității California din Berkeley, SUA, este Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (2013), savant cu renume mondial la Institutul Medical Howard Hughes, transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat membrii senatului USMF „Nicolae Testemițanu”, şefi de subdiviziuni universitare, profesori, studenţi, medici rezidenţi, studenți-doctoranzi și reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei.  

În debutul acestuia, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a specificat că titlul onorific este acordat pentru activitatea științifică prodigioasă, descoperirile fundamentale în domeniul biologiei moleculare. „Încă din copilărie profesorul Randy Wayne Schekman a fost pasionat de biologie. Pe parcursul activității sale acesta a promovat știința și a obținut rezultate remarcabile. Comunitatea noastră academică apreciază înalt meritele profesorului în activitatea sa prodigioasă și descoperirile fundamentale. Suntem mândri că cercetătorul are rădăcini basarabene și a decis să viziteze Republica Moldova”, a spus Emil Ceban.

În alocuțiunea sa, profesorul Randy Wayne Schekman a mulțumit instituției universitare pentru titlul onorific conferit. „Sunt onorat de acest gest. În prezent, știința reprezintă o verigă importantă a lumii moderne, de aceea munca cercetătorilor este extrem de importantă. Sunt fericit să mă aflu în Republica Moldova, să interacționez cu comunitatea academică de aici pentru a stabili legături absolut necesare pentru dezvoltarea științei la nivel internațional”, a afirmat Randy Wayne Schekman.

Cercetătorul s-a născut la 30 decembrie 1948. Acesta este cunoscut pe arena științifică mondială pentru rezultate meritorii în promovarea ştiinţei și contribuții substanțiale în domeniul cercetării fundamentale în citologie. 

Începând cu anul 2019, profesorul a stabilit relații de colaborare cu cercetători din țara noastră, ce s-au intensificat în perioada pandemiei COVID-19. Profesorul Schekman a efectuat studii cu privire la pandemie, răspândirea virusului SARS-CoV-2 și eficiența vaccinurilor.

În anul 2013 a fost distins cu Premiul Nobel în domeniul medicinei pentru descoperirea mecanismului ce reglează traficul prin membrane celulare, un proces în care celulele își organizează activitatea și comunică cu mediul. În același an, Republica Moldova a fost menționată pe portalul Premiilor Nobel de către profesorul Randy Schekman, care în biografia sa a făcut referire la rădăcinile sale genealogice basarabene. Părinții mamei provin din orașul Lipcani, raionul Briceni, unde sunt înmormântați bunicii cercetătorului, ceea ce îl determină să declare că este datoria lui sfântă să viziteze țara noastră.

Agenda vizitei profesorului Randy Schekman include prezentarea raportului științific „Gene, celule și descoperiri în știința fundamentală și boli” în cadrul Conferinței științifice internaționale în domeniul nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, ce se va desfășura la Chișinău în perioada 20-23 septembrie, precum și ținerea prelegerii publice „Calea spre Premiul Nobel” destinată liceenilor, studenților și tinerilor cercetători. 

În perioada aflării sale în Republica Moldova, celebrul savant Schekman va efectua o vizită în orașul Lipcani, raionul Briceni, aceasta fiind „prima întoarcere la baștină a unui membru al familiei în ultimii 100 de ani”.

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

img23007320

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!