ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Votat în Parlament: Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile

13:19 | 21.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. La propunerea Guvernului, Parlamentul a adoptat astăzi cu 57 de voturi un proiect de hotărâre care prevede acest lucru. Opoziția parlamentară a boicotat ședința plenară, transmite MOLDPRES.

Cu solicitarea de prelungire a stării de urgență, la tribuna Parlamentului a venit ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Acesta a argumentat necesitatea deciziei prin faptul că „riscurile la adresa securității Republicii Moldova sunt persistente și reale”.

„Forțele armate ruse au intensificat deja atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce poate perturba aprovizionarea cu energie electrică în țara noastră. Prin prelungirea stării de urgență, vom putea să luăm măsuri preventive și să consolidam securitatea energetică a țării și să protejăm infrastructura critică. Pe lângă aceasta, nu putem să ignorăm și riscurile crescute în domeniul securității cibernetice și informaționale. Aceste amenințări au potențialul de a destabiliza economia națională și de a restricționa mobilitatea populației”, a afirmat Adrian Efros.

Ministrul a dat asigurări că „în pofida condițiilor complicate, situația la ziua de astăzi este stabilă și funcțională, toate instituțiile statului își desfășoară activitatea în parametrii normali și suntem pregătiți să gestionăm orice criză”.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Ultima dată, starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile începând cu 3 august curent. Starea de urgență în țara noastră a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

Foto: Parlament

img23007393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!