ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua Națională a Vinului va fi marcată pe 7-8 octombrie, cu sloganul „Vinul nostru cucerește lumea”

13:55 | 02.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. „Vinul nostru cucereşte lumea” este sloganul Zilei Naționale a Vinului din acest an, care va avea loc pe 7 și 8 octombrie. Cea de-a XXII-a ediție a evenimentului va celebra un deceniu de succese ale Vinului Moldovei, aşteptându-se peste o sută de mii de vizitatori, transmite MOLDPRES.

„Este cea mai mare sărbătoare și unica zi națională din lume dedicată Vinului Moldovei și tradițiilor noastre în vinificație. Tradițional, evenimentul se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale. Cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va aduna circa o sută de vinificatori, reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, care își vor prezenta cu mândrie creațiile: vinurile consacrate, care le-au adus medalii la competițiile internaționale, vinuri din noua roadă și noi lansări. De asemenea, Ziua Vinului va fi sărbătorită şi la multe vinării şi crame din ţară. Vinul este nu numai un produs alimentar, ci şi o cultură a neamului nostru, care trebuie promovată”, a estimat astăzi într-o conferinţă de presă, Elizaveta Breahnă, director al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Evenimentul va avea loc în contextul celei de-a zecea aniversări a lansării brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), pe plan internațional.

„Acest eveniment este un manifest al determinării de a continua pe drumul excelenței și o ocazie specială de a celebra succesele revoluționare ale Vinului Moldovei, pe scena globală. Ziua Națională a Vinului este o sinteză a rezultatelor muncii viticultorilor și vinificatorilor, care au consolidat poziția țării noastre pe harta vinicolă mondială și care au definit Vinul Moldovei ca fiind cel mai reprezentativ Ambasador al Moldovei în lumea întreagă. Mai este încă de lucru ca imaginea vinului moldovenesc să fie promovată cât mai extins. Or, pentru asta în acest an vom avea un număr impunător al miniştrilor Agriculturii din diferite ţări care vor onora cu prezenţa evenimentul, mulţi turişti, precum şi un număr record de vinificatori care îşi vor face cunoscute produsele”, a relevat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul partenerului strategic Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial “Ziua Naţională a Vinului”, s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002, la iniţiativa preşedintelui de atunci al R. Moldova, Vladimir Voronin. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul weekend din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Festivalul celebrează tradiţiile bogate ale vinificaţiei în Moldova, care datează din secolul al XV-lea. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a Moldovei pe traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

Peste 2% din podgoriile de viță-de-vie din lume sunt situate pe meleagurile Moldovei. Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind şi exportator important din întreaga lume. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre. Vinurile moldoveneşti sunt importate de peste 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.

img23007681

img23007681

img23007681

img23007681

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!