ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Codul electoral a fost modificat

16:56 | 04.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Parlamentul a votat astăzi în a doua lectură modificările Codului electoral care pun în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale, comunică MOLDPRES.

Documentul vizează prevederile care se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupa funcții elective din partea partidului declarat respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

Așadar, în contextul considerentelor Curții Constituționale, autorii proiectului de lege propun completarea Codului electoral pentru a stabili clar care sunt persoanele care nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Astfel, se propune introducerea în lege a patru criterii: persoanele sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curte ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic; au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut drept argument distinct la declararea neconstituționalității partidului politic; sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale au ale unor state, acest fapt constituind o circumstanță particulară reținută de către Curte în cuprinsul hotărârii de declarare a neconstituționalității partidului.

În vederea aplicării restricției date, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală de comun cu procuraturile specializate vor prezenta în adresa Comisiei Electorale Centrale informația cu privire la persoanele ce cad sub incidența criteriilor date, cu menționarea expresă a criteriului respectiv. Comisia Electorală Centrală, în baza informațiilor prezentate va întocmi lista persoanelor ce cad sub incidența acestei noi restricții și o vor comunica organelor electorale, care vor ține cont de aceasta cu ocazia aplicării restricției în contextul înregistrării concurenților electorali.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

img23007772

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!