ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Regizorul Petru Hadârcă: ”În acest turneu ne-am simțit adevărați ambasadori ai culturii noastre în Europa”

14:10 | 03.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Teatrul Național „Mihai Eminescu” a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele turneu european efectuat în perioada 14-26 octombrie cu spectacolul-document „Dosarele Siberiei” după memoriile victimelor represiunilor comuniste Ecaterina Chele, Margareta Cemârtan-Spânu, Ion Moraru, coautor de scenariu și regie Petru Hadârcă. Spectacolul ”Dosarele Siberiei” a început turneul european la Festivalul Internațional PALM OFF FEST de la Praga, ajungând la Bruxelles și Berlin și s-a încheiat la Bistrița, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că acest turneu cu un spectacol realizat după mărturiile celor deportați este important ca niciodată acum, când noi venim în fața Uniunii Europene cu toată moștenirea noastră, cu tot patrimoniul nostru, cu tot ce avem mai bun pentru a transmite un mesaj cine suntem noi.

”Acest turneu este un mare succes și un exemplu perfect de ceea ce se numește diplomație culturală. Noi suntem în așteptarea deschiderii negocierilor pentru R. Moldova pentru aderare la Uniunea Europeană și în această perioadă este extrem de important ca imaginea Moldovei să fie foarte clară și exact transmisă cetățenilor din UE. Or tema deportărilor staliniste din Basarabia este pagina noastră cea mai importantă. Este durerea noastră, este durerea părinților și bunicilor noștri și noi trebuie această memorie s-o transmitem mai departe”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.    

La rândul său, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a afirmat că organizarea acestui turneu a fost posibilă grație eforturilor și implicării autorităților, instituțiilor și misiunilor diplomatice din Republica Moldova și din România, precum și a unor organizații, asociații neguvernamentale, concetățenilor noștri, stabiliți peste hotare. 

”Noi ne-am simțit ambasadori în acest proiect și chiar am simțit impactul și puterea de a promova o diplomație culturală. La Praga am susținut  și o conferință cu genericul ”Rezistența prin cultură, Teatrul Național - o scenă a căutărilor identitare”, pentru studenții și profesorii Universității din capitala Cehiei. Pentru noi a fost o experiență și un exercițiu aparte și ne-am simțit și noi diplomați, ne-am simțit ambasadori și am simțit impactului mesajului pe care l-am adus din R. Moldova”, a constatat Petru Hadârcă.

În cadrul acestui turneu, TNME a parcurs 5200 de kilometri și a jucat spectacolul ”Dosarele Siberiei” în fața a peste 1700 de spectatori la Praga, Bruxelles, Berlin și Bistrița.

img23008762

img23008762

img23008762

img23008762

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!