ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tot mai puțini producători de plăcinte utilizează înlocuitori ai brânzei de vaci, susţine ANSA

11:04 | 21.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Tot mai puține unități de producere a plăcintelor utilizează compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale ca substituent al brânzei de vaci, anunţă astăzi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA ). Asta după ce inspectorii instituţiei au intensificat controalele oficiale la operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație în special cei care produc plăcinte, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANSA, pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie curent, au fost realizate 75 de controale planificate și inopinate. „Ca rezultat, s-a constatat că aproximativ 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci. În luna februarie curent, cifra era mult mai mare – 80 % din unitățile de producere a plăcintelor din țară apelau la aceste practici comerciale înșelătoare”, estimează Agenţia.

Totodată, în perioada aprilie-octombrie 2023, volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2022, 2021 și 2020. „Cifrele demonstrează că, operatorii din domeniul alimentar renunță de a utiliza la fabricarea plăcintelor umplutură pe bază de compuși de grăsimi vegetale și animale. O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă”, indică sursa citată.

Cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie sunt: plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor; operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor cât și în lista de ingrediente; lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate. Operatorii care au admis abateri s-au ales cu sancțiuni, fiind întocmite 25 de procese-verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175 mii lei (8750 euro).

ANSA atenţionează că este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” sau Plăcintă „cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale. „În cazul în care se depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, consumatorii pot depune o petiție la orice Subdiviziune teritorială ANSA sau ne pot contacta la numărul unic: 022-511-511”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

img23009382

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!