ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat

11:48 | 21.11.2023 Categorie: Comunicate

Conducerea SFS a avut o întrevedere cu reprezentanții CNSM și ai federațiilor sindicale din diverse domenii

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat dl Petru Griciuc împreună cu alți colegi din cadrul autorității au avut o întrevedere cu dl Eugen Covrig, șef al Departamentului juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, dl Nicolae Boldeș, șef adjunct al Departamentului înregistrare și licențiere a unităților de drept din cadrul IP „Agenția Servicii Publice”, precum și dna Veronica Ignat – șefă a Secției înregistrări organizații necomerciale din cadrul aceleeași instituții, privind procedura de înregistrate la ASP a organizațiilor sindicale și atribuire a codurilor fiscale noi (IDNO).

La ședință au mai participat dl Vasile Evstratii, vicepreședinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură si Alimentaţie „AGROINDSIND”, dl Veaceslav Rufala, președinte al Federației Sindicatelor din Energetică şi Industrie, dna Nadejda Lavric, vicepreședinte al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, dna Maria Călin, contabil-șef al Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii din Republica Moldova.

Dl Petru Griciuc a reiterat importanța organelor sindicale, menționând că, Serviciul Fiscal de Stat este membru al Federației Sindicale a Angajaților din Serviciile Publice din Moldova: „Avem o colaborare bună. Sper că avem o reprezentare destul de bună, inclusiv și ca număr, contribuție, participare și activism. Acțiunile comitetului sindical sunt benefice pentru angajați”.

Aferent subiectului ședinței, directorul adjunct al SFS a declarat despre deschiderea autorității fiscale de a oferi suportul necesar organizațiilor sindicale pentru a asigura respectarea prevederilor art. 187 alin(21) din Codul fiscal privind depunerea dărilor de seamă utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică.

De asemenea, reprezentanții ASP au anunțat că, instituția constată o intenție crescută a organizațiilor sindicale primare de a se conforma noilor prevederi legale, fiind solicitată verificarea denumirii în peste 200 de cazuri. La fel, a fost menționat faptul că, sindicatele sunt scutite de achitarea taxei pentru înregistrarea de stat, conform ultimelor modificări legislative, astfel fiind facilitată procedura de înregistrare/reînregistrare a organizațiilor sindicale.

La rândul lor, reprezentanții sindicatelor au mulțumit Serviciului Fiscal de Stat pentru deschidere spre dialog și identificare a soluțiilor pentru depășirea situației create.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!