ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat Festivalul Internațional de Teatru și Film ClasssFest 2023

13:38 | 21.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru și Film ClassFest a fost inaugurată ieri seară, la Centrul ”Artcor” din capitală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a început cu un recital muzical, susținut de studenții Departamentului Instrumente Orchestrale al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice: Cătălina Cojocaru, Nicoleta Covali, Mihai Duminica, Victor Strișco, Beatrice Fitocarev, Alina Stefanco, Dumitru Perebicovschi, Vladimir Axionov și Alin Guțu.

Prezent la eveniment, consilierul ministrului Culturii, Boris Cremene, a menționat că Festivalul ClassFest este acea platformă vitală, unde creăm noi parteneriate, descoperim lucruri noi și acele forme noi, despre care vorbea Cehov cu atâta durere și pasiune. În context, Guido Beltrani, noul director al Biroului de cooperare al Elveției în R. Moldova, a spus că instituția pe care o conduce susține domeniul cinematografic din țara noastră prin diferite modalități: dezvoltare, producție de film documentar, laboratoare de film, dar și producția de filme artistice cum ar fi ”Carbon”, ”Varvara”, ”Tunete”,  care au acum un succes internațional deosebit. ”Sunt ferm convins că Festivalul ClassFest ne oferă o platformă de comunicare și de împrietenire a cineaștilor de astăzi și din viitor”, a subliniat Guido Beltrani. Iar rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Film, Victoria Melnic și-a exprimat speranța că toții participanții la festival se vor simți bine la Chișinău, vor simți căldura inimilor și sufletelor noastre și vor face acel schimb de energie, care este vital pentru ca să ne dezvoltăm și să mergem înainte.

Potrivit directorului Festivalului ClassFest, Svetlana Târțău, ediţia a XII-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de film: Institutul de Stat de Teatru și Cinematografie, Erevan, Armenia; Școala de Cinema și Științe Audiovizuale (ESCAT), Tours, Franța; Universitatea de Televiziune și Film (HFF München), Germania; Universitatea de Stat de Teatru și Film Shota Rustaveli, Georgia; Academia de Arte din Florența, Italia; Școala Națională de Film, Televiziune și Teatru, Lodz, Polonia; Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, România; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău. În cadrul festivalului vor fi prezentate peste 70 de filme artistice, documentare și animație, secundate de discuții. Participanții festivalului vor fi antrenați în workshop-uri coordonate de cineaști din România si Germania. În prima zi, au fost vizionate 14 filme, realizate de studenți de la Academia de Arte din Florența, Italia.

Festivalul ClassFest este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia în parteneriat cu Biroul de Cooperare al Elveției/Guvernul Elveției, Ministerul Culturii, Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceză din Moldova, Centrul Cultural German ACCENTE / Goethe - Zentrum Chișinău, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu la Chişinău”, Centrul industriilor creative ”Artcor” și alte instituții de cultură.

Prima ediție a Festivalului ClassFest a avut loc în 2011.

img23009391

img23009391

img23009391

img23009391

img23009391

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!