ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Dumitru Alaiba: Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană sunt din Republica Moldova

18:22 | 10.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană sunt din Republica Moldova. Mai exact, 25% din prunele vândute în UE în anul 2023 sunt moldovenești. Cifrele au fost prezentate astăzi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES. 

Potrivit oficialului, doar în anul 2023, țara noastră a exportat prune în valoare de 35 milioane de euro - bani încasați de producătorii din Republica Moldova.

Acum doi ani, Uniunea Europeană a eliminat cotele la șapte produse agricole moldovenești, printre care și prunele.

„60 de mii de tone crescute, culese și exportate de antreprenorii noștri, sau de patru ori mai mult decât cota de 15 mii de tone eliminată doi ani în urmă. Am depășit cotele de patru ori și spațiu de creștere mai este! Această realizare este meritul oamenilor muncitori ai acestei țări și demonstrează că produsele moldovenești de înaltă calitate sunt apreciate și căutate pe piața internațională. Asta e economia pe care ne-o dorim! În care antreprenorii au acces la piețe și pot să se manifeste pe piața globală. Și la asta lucrăm zi de zi. Suntem alături cu reforme, cu finanțare, cu acces la noi piețe. Și da, putem mult mai mult”, a conchis Dumitru Alaiba. 

Potrivit datelor statistice, UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova. 

img24003442

img24003442

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!