ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean, în discuții cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: „R. Moldova și SUA cooperează pentru a livra ceea ce contează cel mai mult pentru cetățeni - pace și bunăstare”

11:14 | 30.05.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au vizitat stația electrică de la Brăila, municipiul Chișinău, una din locațiile unde vor fi instalate sistemele de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii. Investiția de 85 de milioane de dolari a fost anunțată ieri de oficialul american și este parte a pachetului de sprijin de 300 de milioane de dolari al Statelor Unite pentru sectorul energetic al Republicii Moldova, comunicat în anul 2023, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

Șeful Executivului a apreciat sprijinul constant oferit țării noastre de partea americană, menționând că o sumă similară a fost alocată anul trecut pentru a ajuta Guvernul de la Chișinău să compenseze facturile cetățenilor pentru consumul de resurse energetice. Potrivit premierului, ajutorul SUA nu se limitează doar la sectorul energetic, ci se extinde în domenii precum creșterea economică, reformarea justiției, lupta împotriva corupției, sectorul agroalimentar, dar și sporirea rezilienței instituțiilor statului.  

„Republica Moldova și Statele Unite cooperează pentru a livra ceea ce contează cel mai mult pentru cetățeni - pacea și bunăstarea. Vom continua să implementăm reformele esențiale pentru a asigura un viitor prosper și sigur cetățenilor și a integra țara noastră în Uniunea Europeană, iar sprijinul SUA rămâne esențial în atingerea acestor obiective ambițioase”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat sprijinul puternic al Statelor Unite orientat spre a ajuta Republica Moldova în dezvoltarea unui sector energetic mai rezilient, mai eficient și mai sustenabil. „Asistența continuă a SUA va sprijini autoritățile de la Chișinău în continuarea eforturilor de reformă. Vom ajuta Republica Moldova să construiască un viitor democratic, prosper și suveran”, a menționat secretarul de stat al SUA.

Datorită investiției SUA, vor fi procurate și instalate echipamentele necesare pentru a consolida rețeaua energetică națională a țării noastre și a facilita comerțul sporit cu energie electrică cu România, Ucraina și piața europeană. Noul sistem de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipamentul suplimentar vor îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice ale Moldovei și vor contribui la gestionarea eficientă a rezervelor de energie și fluctuațiile cererii, la integrarea energiei din surse regenerabile și la mărirea capacităților pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează.

SUA au oferit țării noastre, începând cu anul 1992, sprijin ce depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.  

Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaze naturale și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Republica Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană. 

Menționăm că aceasta este a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău, după cea din luna martie 2022.

img24004035

img24004035

img24004035

img24004035

img24004035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!