ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Filmului European revine la Chișinău

17:28 | 03.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român (ICR), revine la Chișinău, între 6-8 iunie, în pragul alegerilor europarlamentare, ca semn de recunoaștere a unei noi etape a parcursului european al Republicii Moldova, după istorica decizie din 2023 de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al ICR, Gala de deschidere va avea loc joi, 6 iunie, la ora 19:00, la cinema Odeon, în prezența Președintelui Institutului Cultural Român, Liviu Jicman și a ambasadorului onorific al acestei ediții, realizatorul clipului de prezentare al acestei ediții – regizorul Mihai Sofronea. Festivalul va continua până sâmbătă seară, 8 iunie, cu alte șase lungmetraje, filme de ficțiune și documentare - proiecții cu intrare liberă.

La seara de gală va fi proiectat filmul Cornul de secară / The Rye Horn / O Corno – r: Jaione Camborda / 2023, 105’, producție Spania, Belgia și Portugalia, premiat în 2023 cu titlul Golden Shell pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.

„Am așteptat cu nerăbdare să revenim la Chișinău, de unde Festivalul nostru a lipsit cinci ani. Pentru ediția din 2024, am plasat, pe lista temelor abordate cu prioritate de Festival, subiectul viitoarei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu care împărtășește valori comune și, în curând, și un destin comun. Este felul nostru de a sublinia modalitatea în care „cultura unește”, iar acesta este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna aceasta. De altfel, ne aflăm într-un an important, în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm cu filmele din selecție, pentru că, iată, în România s-a scurs deja o generație de la schimbările istorice din 1989. La 35 de ani, amintirile tind să devină istorie, iar unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor care marchează crucial vremurile. Le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural”, a menționat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Edițiile din România ale FFE au avut loc la București, între 10 – 15 mai; Botoșani, în perioada 10-12 mai; Târgu Mureș, între 16-18 mai; Chitila, între 17-19 mai; Curtea de Argeș, între 18-19 mai; Sibiu, în intervalul 17-19 mai; Brașov, între 24-26 mai.

O tradiție foarte îndrăgită de spectatorii fideli ai Festivalului, inițiată în 2007, inspirată de succesul de la Cannes din anul anterior al lui Cristi Puiu cu „Moartea domnului Lăzărescu”, este aceea de a invita un regizor român să devină ambasador al Festivalului. Astfel, în fiecare an, un nou regizor este provocat să propună publicului o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei acesteia. Regizorul-ambasador are oportunitatea de a realiza spotul de promovare al FFE, pe o idee proprie, având mână liberă în ceea ce privește conceptul, scenariul, distribuția, producția și regia, făcând din acest scurtmetraj dedicat expresia viziunii sale cu privire la capacitatea filmului european de a atinge sufletul spectatorului european.

Anul acesta, ambasadorul FFE este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, Căutătorul de vânt, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de film de la Sofia. „Spotul ediției din 2024 este o pastilă antiamnezie. Să nu uităm unde eram acum 35 de ani, după Revoluție. Datorită nouă, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri în România. Ni se pare că nu, dar realitatea este alta”, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului ediției FFE.

img24004155

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!